Din cuprinsul articolului
Una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane este obezitate, fenomen din ce în ce mai des întâlnit, dar despre care nimeni nu vrea să vorbească. Ultimele statistici privind fenomenul obezității în România datează din 2018. Din date oficiale nu ne putem da seama cât de gravă este situația, însă cadrele medicale atrag atenția în nenumărate rânduri. Pe lângă aspectul sănătății, obezitatea a devenit și o problemă de ordin psiholog și socială – cu precădere pentru copiii ale căror kilograme în plus îi transformă în ținte ale ironiilor și jignirilor celorlalți.
Bogdan Pascu: „De multe ori îți pierzi încrederea în sine și nu îți mai expui problemele părinților, stresul psihosocial la care ești supus, uneori stresul acesta îți stârnește ambiția, dar sunt multe persoane care nu reușesc”.
Mihaela Săhlean, psiholog:”Nu trebuie să ne mirăm de ce sunt apatici, de ce nu dorm bine noaptea, de ce sunt trişți, de ce nu au chef de viaţă, pentru că sunt nişte copii frustraţi de cele mai multe ori de o activitate fizică firească. Dacă azi întâlnim adulți cu probleme, ei sunt de fapt adolescenții cu probleme și dacă ne uităm și mai în spate, copiii care au avut probleme. Sunt acei părinţi care la sfârșit de masă condiţionează desertul, dacă nu mănâncă tot. Acel copil se forțează o dată, de 2 ori, de 3 până devine un obicei. Nu înseamnă grijă parentală, înseamnă neglijență”.
Datele statistice arată că la nivel global sunt peste 400 de milioane de copii care au exces ponderal, însă cea mai gravă situație este în Europa, unde 1 din 3 copii suferă de obezitate.
Mihai Craiu, medic: „Grăsuț și frumos, nu e tocmai așa. E o fereastră de oportunitate care se localizează la grădiniță și școală. Dacă ajungem obezi în liceu e târziu. OMS spune că în lume mor mai mulți oameni din cauza supraalimentării, nu din cea a foametei. Asta e realitatea”.
Cele două greșeli majore care duc la obezitate încă din copilărie sunt mâncarea de proastă calitate și sedentarismul. Copiii au mutat joacă din fața blocului, în online.
Bogdan Pascu, medic: „Întrebarea pe care o pun în fiecare zi: Ce ai mâncat aseară? 99% dintre ei nu știu ce au mâncat, asocierea dispozitivelor mobile în timpul mesei creează un efect de tunel astfel încât ei nu mai conștientizează ce mănâncă și cât mănâncă și când trebuie să se oprească”.
Victor Miron, medic pediatru: „Un pacient obez nu are doar un aspect fizic diferit și ajunge să aibă afecțiuni metabolice, cu boli cardiovasculare, afectare hepatică. Eu m-am întâlnit de refuz categoric de a conștientiza că copilul lor e mai gras”.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…