Durerea pelvină afectează partea inferioară a abdomenului. La femei, această durere poate fi un semn al crampelor menstruale, al ovulației și a afecțiunilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, durerea poate prevesti o problemă serioasă.
În unele cazuri, durerea pelvină este un indicator al afecțiunilor sistemului reproductiv sau a organelor din zona inferioară a abdomenului. Iată câteva cauze pentru care se manifestă durerea pelvină.
- Durerea menstruală. Aceasta este o cauză comună pentru care apare durerea pelvină. Dintre toate simptomele care însoțesc menstruația, crampele sunt cele mai întâlnite.
- Ovulația. Dacă o femeie resimte durere într-o parte a zonei pelvine în mijlocul ciclului menstrual, poate fi din cauza ovulației dureroase.
- Cistita interstițială. Este posibil ca o femeie să experimenteze o inflamare a vezicii urinare. Termenul medical ce descrie această afecțiune este cistita interstițială, însă medicii nu știu încă din ce cauze se manifestă.
- Infecțiile tractului urinar. Acestea apar când bacteriile atacă tractul urinar. De obicei se pot vindeca de la sine, însă în unele cazuri este recomandat un tratament cu antibiotice.
- Infecțiile cu transmitere sexuală. Durerea pelvină poate indica prezența unei infecții cu transmitere sexuală, precum gonoreea sau chlamydia.
- Boala inflamatorie pelvină. Aceasta este o infecție a uterului care poate afecta țesutul care îl înconjoară. Aceasta se manifestă când bacteriile din vagin sau colul uterin intră în uter și provoacă o infecție.
- Endometrioza. Afecțiunea survine în urma endometrului care, deși în mod normal căptușește interiorul uterului, se dezvoltă în afara sa.
- Sindromul intestinului iritabil. Aceasta este o afecțiune ce cauzează durere, constipație, diaree și balonare.
- Apendicită. Inflamarea apendicelui cauzează această afecțiune, care deși comună, poate fi severă dacă nu este tratată la timp.
- Pietrele la rinichi. Pietrele la rinichi apar când organismul nu poate elimina corespunzător mineralele și calciul.
- Sarcina ectopică. Este o afecțiune care se manifestă când un embrion se implantează în afara uterului.
- Chisturi ovariene. Acestea apar când ovarele nu reușesc să elibereze un ovul în mod corespunzător.
- Tumoră. În cazuri rare, o formațiune malignă se dezvoltă în interiorul sistemului reproductiv, a tractului urinar sau a sistemului gastro-intestinal. În acest caz, durerile sunt acute sau deosebite față de cele manifestate în mod normal.