Din cuprinsul articolului
Este foarte important să știm asemănările și deosebirile bronșiectazia, o boală de lungă durată a plămânilor, și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Sunt două afecțiuni cronice care implică afectarea plămânilor.
Cauzele și tratamentele pentru fiecare dintre ele diferă. În unele cazuri, BPOC poate provoca bronșiectazia.
Ce este bronșiectazia?
Bronșiectazia este o afecțiune pulmonară progresivă cauzată de deteriorarea bronhiilor din plămâni. În cazul bronșiectaziei, pereții bronhiilor se îngroașă din cauza unei inflamații sau infecții continue.
La unele persoane diagnosticate apare tuse și cantități mari de mucus, în special în timpul crizelor. Crizele de bronșiectazie sunt denumite exacerbări. În timpul unei exacerbări, pacienții respiră greu.
Bronhiile sunt concepute pentru a permite respirația liberă, lăsând aerul să intre în plămâni. Bronșiectazia apare atunci când bronhiile din plămâni devin inflamate și îngroșate în mod cronic. În timp, îngroșarea pereților bronșici și cicatrizarea ulterioară îngreunează eliminarea mucusului din plămâni.
Cauzele care stau la baza bronșiectaziei nu sunt întotdeauna cunoscute. Cu toate acestea, această afecțiune este adesea cauzată de alte condiții de sănătate și infecții care afectează plămânii. Acestea includ:
- boala inflamatorie intestinală
- boli autoimune
- HIV
- tuberculoza
- pneumonie recurentă
Persoanele cu bronșiectazie își pot trăi viața obișnuită, dar perioadele de exacerbare pot fi dificile.
Potrivit healthline.com, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este un termen generic pentru un grup de boli pulmonare progresive care includ bronșita cronică și emfizemul. Persoanele cu BPOC pot avea ambele afecțiuni simultan.
BPOC este o boală gravă, cronică, care se agravează progresiv plămânii în timp. Persoanele cu vârsta de peste 40 de ani prezintă cel mai mare risc, mai ales dacă sunt fumători. Utilizarea produselor din tutun, cum ar fi țigările, este cea mai frecventă cauză a acestei afecțiuni.
BPOC provoacă inflamarea și îngroșarea bronhiilor din plămâni
De asemenea, poate provoca deteriorarea țesutului pulmonar și a sacilor de aer din plămâni. Acest lucru are ca rezultat dificultatea de a inspira oxigen, plus dificultatea de a expira dioxidul de carbon. Dioxidul de carbon este un produs rezidual al celulelor care se produce în timpul respirației.
Potrivit Asociației Americane a Plămânilor, BPOC poate provoca dizabilități pe termen lung și moarte timpurie, în special dacă nu este tratată.
Persoanele cu BPOC pot avea probleme de respirație în fiecare zi sau aproape în fiecare zi. Pot apărea, de asemenea, crize cu simptome mai intense. Simptomele BPOC se agravează în timp și pot include în cele din urmă:
- respirație șuierătoare
- dificultăți de respirație după un efort ușor
- senzație de apăsare în piept
- tuse cronică care poate sau nu să producă mucus
- picioare și picioare umflate
- oboseală extremă
Bronșiectazia și BPOC
Bronșiectazia și BPOC nu sunt aceeași afecțiune. Cu toate acestea, ambele sunt boli pulmonare progresive. Ambele afecțiuni pot îngreuna absorbția de oxigen și eliberarea aerului din plămâni. Alte simptome comune includ dispnee, respirație șuierătoare și tuse.
Emfizemul, un tip de BPOC, diferit de bronșiectazie
În cazul persoanelor cu emfizem, apar leziuni la nivelul pereților dintre sacii de aer din plămâni, ceea ce face ca pereții să fie mai puțin elastici și mai puțin capabili să se umple cu aer. Bronșiectazia nu provoacă daune la nivelul sacilor de aer.
Bronșita cronică, un alt tip de BPOC, este, de asemenea, diferită de bronșiectază. Dar, pentru că provoacă inflamarea și îngustarea bronhiilor, BPOC este uneori confundată cu bronșiectazia. Suprapunerea simptomelor îi determină, de asemenea, pe oameni să confunde cele două.