Înotatul în zilele însorite de vară la piscină sau la ștrand este o activitate plăcută și benefică organismului. Însă, medicii spun că trebuie să ținem cont de factorii de risc ai fiecărei locații, cum ar fi cele apă tulbure sau cu miros puternic de clor, care ne pot pune în pericol sănătatea.
Specialiştii atrag atenţia că apa din piscine şi ştranduri poate fi o sursă de bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci, care pătrund în organism şi generează o multitudine de infecţii localizate preponderent la nivelul pielii, ochilor, urechilor, zonei genitale şi tubului digestiv.
La fel de periculoasă poate fi şi iritaţia pielii produsă de clorul din apă, în condiţiile în care uneori pentru o dezinfecţie mai bună se utilizează cantităţi prea mari de clor care produc înroşirea pielii şi a ochilor, mâncărimi, uscăciune sau eczeme.
Alergia la substanţele folosite pentru dezinfecţia bazinului se produce la imersiunea în apă şi se manifestă prin mici pete roşii, intens pruriginoase care apar după îmbăiere. Copiii sunt cei mai afectaţi.
Dr Mihaela Leventer, medic dermatolog, enumeră cele mai frecvente boli de piele care pot fi luate de la piscină:
1. Infecţii microbiene, care sunt declanşate de stafilococii patogeni lăsaţi în apă de pe tegumentul persoanei cu semne evidente de boală. Stafilococii patogeni găsesc în apa stătută şi caldă un mediu prielnic de supravieţuire şi dezvoltare şi astfel infectează pielea celor sănătoşi, producând furuncule sau alte piodermite.
2. Infecție cu piocianic. Acest germene se găseşte în special în intestinul copiilor mici, iar serotipul O se poate găsi în bazinele încălzite şi frecventate de aceştia sau în cele supraaglomerate. Pot apărea mici epidemii de foliculită cu debut acut după îmbăiere, localizate mai ales pe zonele acoperite de costumul de baie, deoarece aici contactul este mai prelungit.
3. Micoze sau ciuperci, favorizate de umiditate, căldură şi maceraţia tegumentară. Zonele cu apă mică, supraîncălzite de soare şi suprapopulate, aşa cum sunt cele de la marginea piscinelor, constituie cel mai sigur rezervor de ciuperci. Micozele sunt cele mai frecvente îmbolnăviri, datorate scăldatului în bazinul public. Talpa piciorului şi spaţiile interdigitale sunt cel mai adesea afectate.
4. Candidoza poate apărea după o vizită la piscină, dezvoltându-se în pliurile naturale ale pielii sau cu pitiriazis verzicolor, ciupercă manifestată prin pete mici roz, cafenii sau albicioase, localizate cel mai adesea pe trunchi.
5. Negii pe talpă pot apărea în urma plimbatului desculţ pe lângă piscină. Verucile vulgare plantare sunt denumirea medicală a negilor din talpă şi sunt cauzate de un virus care produce mici leziuni înfipte în piele, asemănătoare cuielor de tapiţer, aspre, dureroase, precum bătăturile şi extrem de neplăcute deoarece tratamentul se face numai prin cauterizare.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…