Din cuprinsul articolului
Pielea este cel mai mare organ al corpului, reprezentând o barieră între acesta și mediul exterior. Deoarece la nivelul ei se regăsesc terminații nervoase (receptori tactil-dureroși), acestea permit recunoașterea elementelor de mediu agresive, pielea este considerată o adevărată prelungire a sistemului nervos uman.
De asemenea, prin structura lui stratificată, tegumentul oferă și protecție împotriva acestor factori potențial vătămători.
Tegumentul este alcătuit din țesuturi suprapuse: un strat superficial – epidermul, apoi dermul profund și, al treilea, hipodermul sau stratul în care se găsește masa adipoasă.
Bolile pielii: Clasificare
- Afecțiunile cutanate sunt boli a căror tratare se face numai după primirea indicațiilor de la un medic dermato-venerolog și pot fi grupate în trei mari categorii:
- Afecțiuni ale pielii datorate unor boli generale: diabet, boli autoimune, genetice sau hematologice.
Boli determinate de agresiuni ale mediului extern: contactul cu agenți fizici sau chimici (alergie de contact, alergie medicamentoasă, alergie atopică), patologii datorate expunerii la soare (fotodermatoze, eritem solar), frig (cuperoză, degerături) sau vânt, contactul cu diferite microorganisme, cum sunt virusurile (zona Zoster), bacteriile (foliculite superficiale sau profunde), fungii (candidoze, dermatomicoze) și paraziții (scabie, demodicoză). - Tumorile cutanate: carcinoame bazocelulare sau spinocelulare și melanomul, cel mai grav cancer al pielii.
Scurt ABC al celor mai frecvente boli de piele
Abcesul
Este o inflamație a țesutului profund al pielii, reprezentând o pungă cu lichid purulent, manifestându-se prin: roșeață, umflătură, căldură locală și durere.
Cauza este infecția cu microbi pătrunși prin piele în urma unei înțepături, zgârieturi sau tăieturi. Tratamentul corect va fi prescris de medicul dermato-venerolog, în funcție de stadiul abcesului.
Acneea
Se caracterizează prin prezența punctelor negre, a papulelor, a pustulelor, sau a chisturilor purulente. Această afecțiune cutanată poate fi cauzată de bacterii, hormoni, excesul de sebum sau de modificări de structură a pielii.
Este localizată cel mai frecvent pe față, umeri, gât sau spate. Forma clinică poate fi ușoară sau gravă. Tratamentul poate fi local (topic) sau general (sistemic), medicul de specialitate alegând să prescrie antibiotice sau hormoni anti-androgenici.
Arsurile
Sunt leziuni ale pielii produse de agenți fizici (căldură) sau chimici (substanțe caustice) și pot fi: arsuri termice (produse de foc, lichide fierbinți, metale topite, curent electric), arsuri solare (cauzate de acțiunea razelor UV) și arsuri chimice (produse de acizi, precum acidul sulfuric de la acumulatori, acidul clorhidric, sau de baze, cum ar fi soda caustică etc.).
Bătătura
Cunoscută și sub denumirea de durilon sau clavus, această afecțiune apare din cauza frecării sau presării în mod repetat a pielii de la nivelul picioarelor și al palmelor și produce disconfort și durere. În cazul în care metodele de îndepărtare a bătăturilor cu soluții de la farmacie nu au dat rezultatul dorit, atunci este indicată vizita la un medic specialist.
Cheilita
Manifestată prin formarea de crăpături la nivelul buzelor apare în urma expunerii la soare, frig, vânt, dar și din cauza unor substanțe chimice (ruj, tutun, pastă de dinți, condimente) care produc usturimi și durere.
Prin fisurile apărute pot pătrunde microorganisme patogene și buzele se pot infecta. În urma consultării și stabilirii diagnosticului, medicul dermato-venerolog va prescrie tratamentul potrivit.
Degerăturile
Apar după expunerea prelungită la frig a unor părți ale corpului (de cele mai multe ori sunt afectate extremitățile) și pot fi de trei grade, în funcție de gravitate.
Eczema
Cunoscută drept dermatită atopică, include numeroase afectări ale pielii, de natură alergică sau infecțioasă. Leziunile au diferite forme de prezentare, precum piele uscată, mâncărimi, erupții cutanate, zone solzoase, vezicule și infecții.
Acestea pot apărea pe tot corpul. Tratamentul poate fi dificil de stabilit, de cele mai multe ori fiind nevoie de opinia specialistului.
Foliculita
Se întâlnește în orice regiune a corpului unde se găsesc fire de păr și este produsă de bacterii piogene (în general de stafilococi) sau fungi. Dacă nu se urmează corect tratamentul recomandat de către medicul dermato-venerolog, foliculita se poate transforma în abces.
Herpesul
Este o boală produsă de către virusul herpetic (Herpes simplex) la nivelul pielii și recidivează pe tot parcursul vieții, favorizat de diferiți factori, în general în situațiile în care pacientul este imunosupresiv. Se manifestă clinic prin apariția unor leziuni sub formă de vezicule care devin dureroase.
Dacă afecțiunea nu se vindecă într-o săptămână, timp în care se aplică tratament topic, atunci obținerea unei opinii de la un medic specialist nu ar trebui să întârzie.
Impetigo
Reprezintă o afecțiune cutanată foarte contagioasă, de cauză bacteriană (streptococul sau stafilococul fiind agenții patogeni principali), întâlnită mai ales la copii. Această boală afectează în special straturile superficiale ale pielii (ale epidermului).
Leziunile se prezintă sub forma unor pete roșii care dezvoltă rapid vezicule ce se sparg ulterior. Pe urmă, conținutul se usucă, formând cruste.
Se recomandă tratamentul local, pe bază de unguente cu antibiotic. Dacă este un caz mai grav, consultația din partea unui dermatolog este necesară, deoarece acesta poate prescrie un tratament sistemic.
Pentru prevenirea bolilor de piele, este recomandat ca toate organele să funcționeze corespunzător, sistemul nervos să fie în echilibru, alimentația să fie variată. Pielea evidențiază stare de homeostazie (bunăstarea organismului).
Pentru menținerea sănătății pielii, este necesar să o ținem sub observație și să o tratăm, în cazul în care este nevoie.
Sursă foto: Shutterstock.com