Sari la conținut

Cele mai eficiente remedii naturiste pentru artrită

Datorita efectelor sale calmante si antiinflamatorii, Arnica este cunoscută de sute de ani, fiind folosită ca plantă medicinală încă din secolul al VI-lea.

Artrita se defineşte ca fiind o inflamaţie a unei articulaţii. Este o eroziune, o deteriorare treptată a cartilajului care acoperă osul unei articulaţii ce începe să se uzeze. Apare odată cu înaintarea în vârstă, după o lovitură sau la sportivi.

În urma acestui proces, osul de dedesubt începe să se îngroaşe să se deformeze şi astfel nu mai permite o flexibilitate normală în articulaţia respectivă.

În cele mai multe cazuri soluţia o reprezintă ameliorarea durerii cu ajutorul diferitelor medicamente printre care şi ibuprofenul. Aceste medicamente nu fac altceva decât să diminueze durerea şi în plus pot cauza efecte secundare destul de severe.

Remediile naturale însă diminuează durerea fără să cauzeze efecte secundare şi contribuie la vindecarea zonelor inflamate.

Iată câteva dintre remediile naturale la care puteţi apela pentru ameliorarea durerii cauzate de artrită:

  1. Tumericul

Unul dintre ingredientele active ale turmericului este curcumina, care are rolul de a reduce inflamațiile și durerile articulare.

Puteţi găsi cucurmina şi sub formă de suplimente cărora le puteţi amplifica efectul în felul următor: amestecaţi conţinutul unei capsule cu o lingură de ulei ulei de măsline şi îngiţiţi-o.

Sau puteţi extrage cucurmina printr-o metodă ayurvedică: luaţi un sfert de cană de praf de turmeric pe care îl puneţi într-o jumătate de ceașcă de apă și fierbeţi timp de câteva minute, la foc mediu, amestecand constant. Nu lăsaţi pasta groasă obţinută să devină prea uscată.

După ce se răcește puneţi pasta într-un borcan de sticlă şi păstraţi-o la frigider. Se poate păstra mai multe săptămâni.

Lauţi o lingura sau mai mult de pastă pentru fiecare utilizare și amestcaţi cu lapte fierbinte la care se adaugă miere sau sirop de arţar pentru gust și o jumătate de linguriță de nucă de cocos, migdale sau ulei de susan.
Puteți adăuga şi puţin piper pentru a amplifica efectul.

 

  1. Bromelaina este un amestec de digestive şi enzime proteolitice extrase din miez de ananas care ajuta ameliorarea ţesuturile inflamate.
  2. Sulful organic

Este un precursor al sulfatului de condroitină şi al sulfatului de glucozamină, doi amino-acizi esențiali pentru sănătatea oaselor.
Cristale de sulf organice completate de MSM (Metilsulfonimetanul)sunt suplimente care se administrează pe cale orală.

       4. Arnica este un alt remediu de actualitate pentru durerea şi rigiditatea asociate cu artrita sau cu alte inflamaţii. Datorita efectelor sale calmante si antiinflamatorii, Arnica este cunoscută de sute de ani, fiind folosită ca plantă medicinală încă din secolul al VI-lea.

În scop terapeutic se folosesc florile galbene bogate în ulei esential, flavonoide, carotenoizi, acizi organici, taninuri, fitosteroli si acizi organici, care se recoltează în iunie şi iulie, la începutul înfloririi, prin tăierea sau ruperea floricare care se usucă apoi la umbră, în strat subtire.
5. Salcia albă a fost utilizată în medicina chineză pentru a calma durerea şi a reduce febra, încă din anii 500 î.en. Europenii medievali au folosit scoarţa de salcie albă pentru tratarea reumatismului, artritei, inflamaţie, răcelii, gutei, arsurilor la stomac şi problemelor digestive.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel