Sari la conținut

Cele mai eficiente remedii naturiste pentru venele varicoase

Varicele sunt dilataţii ale venelor şi au la origine o circulaţie deficitară a sângelui în zona picioarelor. Din cauza faptului că sângele venos nu poate fi drenat corespunzător şi stagnează, cu timpul vor apărea simptome supărătoare ca durere, senzaţie de greutate sau umflarea gambelor. Iată câteva tratamente pe bază de plante pentru ameliorarea acestei boli.
Castan sălbatic
Pentru a reduce apariţia varicelor şi pentru a linişti afecţiunea, preparaţi-vă o tinctură din 250 g castane cu coajă într-un litru de alcool de 40 de grade, pe care îl lăsaţi la macerat timp de două săptămâni. Apoi strecuraţi amestecul într-o sticlă închisă la culoare şi vă fricţionaţi pe varice seara, înainte de culcare.
Grâuşor
Grâuşorul are proprietăţi benefice în reglarea circulaţiei sangvine de la nivelul venelor. Pe locul afectat puneţi comprese cu o infuzie obţinută din două linguriţe cu grâuşor uscat şi mărunţit peste care turnaţi o cană cu 200 ml apă clocotită. După ce aţi lăsat să stea 15 minute, strecuraţi amestecul şi-l aplicaţi pe zonele dureroase. La fel de eficient este şi unguentul de grâuşor. Fierbeţi 50 g grâuşor şi 100 ml ulei în apă, cât să acoperiţi amestecul, lăsaţi să stea jumătate de oră şi apoi strecuraţi.
Foi de dafin
Uleiul din foi de dafin este un alt leac eficient. Ca să vă preparaţi acasă un astfel de unguent, amestecaţi un pahar cu ulei nerafinat şi un bucheţel de frunze de dafin tocate mărunt, pe care le lăsaţi la întuneric aproximativ şase zile. După o baie caldă la picioare, masaţi zonele afectate cu acest unguent.
Spânz
Spânzul reface tonusul venos şi nu lasă varicele să se extindă. Ca să beneficiaţi de proprietăţile lui, cumpăraţi o rădăcină de plantă de la plafar şi tăiaţi-o în bucăţi mici, apoi lăsaţi-o la macerat în oţet sau în alcool, cât s-o cuprindă, cam trei săptămâni. Aplicaţi pe varice această compoziţie în fiecare seară, înainte de culcare.
Năpraznic
Şi compresele cu decoct de năpraznic vă pot fi de ajutor. Două linguri cu plantă tăiată mărunt la o cană (250 ml) cu apă se fierb cinci minute la foc moderat. Se lasă puţin la răcit şi se pun comprese pe locul unde sunt varicele. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi.
Păducel şi afin
Un alt remediu excelent pentru varice este următorul decoct: frunze şi fructe de păducel, frunze şi fructe de afin, scoarţă de salcie şi talpa-gâştei. Din acest ceai se beau una-două căni pe zi.
Păpădie
În tratamentul intern al varicelor este recomandată şi infuzia din păpădie. Două linguriţe cu plantă întreagă uscată şi mărunţită peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită timp de 20 de minute, se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi după mesele principale.
Priboi
Un alt leac este decoctul din trei-patru plante de priboi tocate mărunt la o jumătate de litru de apă. Se fierb acoperite timp de zece minute şi se lasă puţin la răcit. Cu soluţia obţinută se spală varicele, după care plantele fierte se aşază pe locul afectat şi se pansează.
Salvie
Şi salvia are efecte spectaculoase. Puteţi face o infuzie din o linguriţă cu frunze uscate mărunţite (pulbere) peste care se toarnă 100 ml apă clocotită. Se lasă acoperită timp de 10-15 minute, apoi se strecoară şi se beau două căni pe zi.
Sulfină
Pentru a nu lăsa varicele să se extindă puteţi încerca o infuzie din o linguriţă cu flori uscate şi mărunţite peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Infuzia se lasă acoperită 15-20 de minute, se strecoară şi se beau una-două căni pe zi.
Urzică
Şi urzica este indicată în tratamentul varicelor. Faceţi o infuzie din o linguriţă cu frunze uscate mărunţite peste care turnaţi o cană cu apă clocotită. Lăsaţi infuzia acoperită 15 minute, după care strecuraţi-o şi beţi două-trei căni pe zi.
Usturoi şi miere
Şi usturoiul, şi mierea sunt extrem de eficiente în cazul varicelor. Se amestecă 250 g usturoi pisat cu 250 g miere. Se macerează timp de şapte zile şi se ia o lingură cu 40 de minute înainte de masă, de trei ori pe zi. Acest tratament se face timp de două luni.
Oţet de mere
Foarte util e şi oţetul de mere. Acesta se aplică seara şi dimineaţa pe zona varicoasă. Se masează uşor cu palma, de la genunchi până la degetul mare de la picior.
Ceapă roşie
Un alt leac recomandat este să faceţi un preparat din 600 ml suc de ceapă roşie plus 300 g miere de salcâm. Se stoarce ceapa mărunţită şi se strecoară prin tifon. Se adaugă mierea şi se amestecă bine. Se păstrează la frigider. Se iau câte 50 g, înainte sau după mesele principale, timp de o lună.
Gălbenele
În tratamentul extern al varicelor este recomandat şi unguentul de gălbenele. Pentru prepararea lui, aveţi nevoie de 50 g gălbenele, 50 g păpădie şi 150 g untură. Fierbeţi plantele împreună cu grăsimea timp de 20 de minute, după care filtraţi compoziţia şi daţi-o la rece. Masaţi zonele afectate de varice cu acest unguent de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.
Polen
Polenul conţine aminoacizi, vitamine, minerale şi enzime. Cura cu polen durează minimum două săptămâni. Se consumă între 10 g şi 30 g polen pe zi, pe stomacul gol. Se mestecă foarte bine, până devine ca o pastă.
Argilă
Argila este un alt remediu contra varicelor. Amestecaţi argila cu apă până se obţine o pastă moale, apoi aplicaţi pe zonele bolnave, unde se ţine timp de trei ore. Se îndepărtează dacă apare senzaţia de frig sau de durere.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel