Hipertensiunea, denumită şi ucigaşul tăcut afectează o treime dintre adulţi şi creşte semnificativ riscul atacurilor de cord şi al accidentelor vasculare cerebrale.
Vă prezentăm, mai jos câteva modalităţi simple şi eficiente cu ajutoprul cărora vă puteţi reduce tensiunea arterială:
Meditaţia
Meditaţia vă ajută să vă relxaţi, iar atunci când suntem relaxaţi, organismul produce mai mult oxid nitric, care ajută vasele de sânge să se deschidă, reducând presiunea fluxului de sânge.
Adoptarea unui animal de companie
Cercetările au demonstrat că persoanele care au un animal de companie, au tensiunea arterială mai scăzută, (de asemenea şi colesterolul şi riscul bolilor cardiace) datorită abilităţii companionului de a a reduce anxietatea
Menţinerea unei relaţii bune cu partenerul de viaţă
Într-un studiu din 2008 publicat în Annals of Behavioral Medicine, cercetătorii au descoperit că adulţii care au un mariaj fericit au tensiunea mai scăzută decât burlacii sau adulţii care au un mariaj cu probleme.
Mişcarea
Nu conteaza ce formă de exercitiu fizic alegţi: fie că mergeţi pe jos în ritm rapid, inotaţi, mergiţi pe bicicletă, sau mergeţi la sală, mişcarea vă va ajuta să vă menţineţi tensiunea la un nivel normal. Este recomandat să faceţi cel puţin 30 de minute de mişcare zilnic.
Alcool, cu moderaţie
Vă puteţi bucura în continuare de un pahar de vin la masă, însă dacă veţi depăşi această cantitate (150-200 ml), şansele ca în timp să dezvoltaţi hipertensiune vor fi mai mari.
Reducerea consumului de cafea
Produsele ce conţin cofeină, ca ciocolata, cola, cacaua, cafeaua pot creşte tensiunea arterială până la un nivel alarmant. Limitaţi-vă la o singură ceaşcă de cafe pe zi.
Renunţarea la fumat
După fumatul unei ţigări, tensiunea arterială şi frecvenţa cardiacă cresc – fenomen ce durează mai mult de 15 minute . Fumatul contribuie şi la producerea altor îmbolnăviri (cancer pulmonar etc). Sfatul nostru este, nu de a reduce numărul de ţigări, ci de a renunţa complet şi definitiv la fumat.
Consumarea alimentelor bogate în potasiu
Dacă veţi mânca alimente bogate în potasiu, efectul sodiului va fi contracarat. Un adult are nevoie de 4.700 de mg de potasiu/zi şi le poate „obţine” din: banane (420 mg potasiu/bucata), cartofi copţi în coajă (700 ml potasiu), suc de portocale (500 mg potasiu/paharul de suc) şi lactate degresate (550 mg potasiu/250 g produs).
Menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase
Specialiştii au demonstrat că daca veţi pierde câteva kilograme, impactul asupra tensiunii arteriale va fi remarcabil. Excesul de grăsime face ca inima să „muncească” mai mult. Dacă sunteţi supraponderali sau obezi, pierderea în greutate ar putea să vă rezolve toate problemele cu tensiunea arterială.
Mai puţină sare
Atât persoanele cu o tensiune arterială normală, dar mai ales hipertensivii ar trebui să reducă drastic sarea din alimentaţie. Un adult sănătos nu ar trebui să consume mai mult de 1.500 mg de sare/zi, adică mai puţin de o linguriţă rasă. Cantităţi importante de sare, pe care nu le observăm, le consumăm din produsele semi-preparate sau ultra-procesate.