Sari la conținut

Cele mai eficiente metode prin care scăpați de constipație

Constipația apare adesea din cauză că intestinele absorb prea multe lichide și scaunul nu conține suficientă apă.

Definiția constipație diferă de la o persoană la alta. Unii oameni ies afară de trei ori pe zi, în timp ce alţii de trei ori pe săptămână. Constipaţia înseamnă să aveti mai puţin de trei scaune pe săptămână. Sunteti considerati constipati grav dacă aveti doar un scaun pe săptămână.

Una dintre metodele prin care puteți scăpa de constipație e să adăugați suficiente fibre în dietă. Creșteți consumul de fibre până când ajungeți la cel puțin 20-35 de grame pe zi.

Cele mai bune surse de fibre sunt:

–         cerelalele integrale

–         legumele precum varza de Bruxelles, morcovii și sparanghelul

–         fructele proaspete sau uscate precum stafidele, caisele și prunele

–         fasolea

Evitați alimentele grase și cu puține fibre precum lactalele, alimentele procesate și carnea. Acestea pot agrava constipația.

Hidratarea este, de asemenea foarte importantă, așa că încercați să beți aproximativ opt pahare de apă pe zi.

Faceți exerciții regulat pentru că îmbunătățesc digestia.

Laxativele

Laxativele ar trebui să fie ultima soluție la care să apelați pentru a scăpa de constipație, în cazul în care metodele prezentate mai sus nu funcționează.

Dacă medicul vă recomandă laxative întrebați-l care sunt cele mai potrivite și cât timp trebuie să le luați. Acestea ar trebui folosite doar pentru perioade scurte de timp și încercați să renunțați la ele treptat, dacă le întrerupeți brusc capacitatea colonului de a se contracta poate fi afectată.

Dacă sunteți constipați o perioadă mare de timp, e indicat să mergeți la doctor pentru că de vină poate fi un medicament pe care îl luați sau o boală.

Trebuie să mergeți neapărat la medic dacă pe lângă constipație aveți rumătoarele simptome:

–         durere de stomac

–         sânge în scaun

–         pierdere inexplicabilă în greutate

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel