Sari la conținut

Cele mai eficiente metode naturale pentru reducerea colesterolului

În ţara noastră, rata mortalităţii cauzată de afecţiunile cardiovasculare, majoritatea provocate de colesterol, este de 61% din numărul total al deceselor.

Potrivit specialistului în fitoterapie, acupuncură şi homeopatie Gabriela Papazian- Urdăreanu, există mai multe motive care duc la creşterea colesterolului şi de aceea o bună modalitate prin care îl reduceţi este să trataţi cauza.

În cazul celor care suferă de hipertensiune şi sunt anxioşi, se pot folosi frunzele de măslin pentru scăderea tensiunii arteriale.

Pentru persoanele care consumă dulciuri în exces sau produse de patiserie, dieta este foarte importantă, aceste persoane trebuie să evite produsele menţionate.

Şi la cei care au colesterol crescut pentru că mănâncă alimente grase în exces, tot dieta este de bază.

,,Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras. Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul,” recomandă medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă

Vă prezentăm câteva alimente şi nutrienţi pe care să le consumaţi pentru a scădea colesterolul în mod natural:

  1. Acizi graşi omega 3 care se găsesc în peşte şi suplimente din ulei de peşte. Omega 3 reduce şi tensiunea arterială, una din cauzele bolilor de inimă-
  2. fibre care se găsesc în cantităţi mari în fulgii de ovăz, tărâţe de ovăz, mere şi pere absorb colesterolul.
  3. alunele, nucile, migdale, alunele de pădure conţin grăsimi sănătoase care ajută la reducerea colesterolului. Trebuie să ţineţi cont, însă de cantitatea consumată, deoarece nucile conţin multe calorii.
  4. uleiul de măsline-conţine grăsimi sănătoase şi antioxidanţi care scad nivelul colesterolului rău.
  5. soia-laptele de soia, brânza tofu și chiar iaurturile cu soia înlocuiesc cu succes lactatele clasice bogate în grăsimi animale. Consumul acestor produse ajută ficatul să scape de colesterolul rău și să-l crească pe cel bun. În plus, un studiu din 2011 a dovedit că proteina din soia ajută și ea la reducerea colesterolului total. Specialiștii recomandă două-trei porții de soia pe zi, echivalentul a jumătate de litru de lapte de soia și un iaurt cu soia.
  6. Sterolii și stanolii- sunt molecule cu o structură similară cu cea a colesterolului, care se găsesc în scoarţa arborilor, în grâu, porumb, dar şi în uleiurile de măsline sau porumb.Un sortiment de pâine de pe piaţă se recomandă ca fiind singurul produs din România care conţine doza optimă zilnică de stanoli din plante, ingrediente cu efect în scăderea colesterolului. Mai mult, producătorii susţin că acest lucru a fost dovedit de peste 60 de studii clinice și promit că puteţi ajunge la un nivel mai redus al colesterolului consumând pâinea respectivă o dată sau de două ori pe zi, în cadrul meselor principale. “Pâinea cu stanoli are într-adevăr efectul promis. Chiar şi medicii, înainte de a prescrie medicamente pentru scăderea colesterolului, recomandă pacienţilor stanoli”, susține medicul nutriționist Corina Zugravu. Alte produs din aceeași gamă sunt iaurtul și margarina cu adaos de steroli

La alte persoane poate apărea şi din cauza ficatului obosit sau bolnav din cauza consumului excesiv de băuturi alcoolice. În acest caz, trebuie protejat ficatului, cu ajutorul regimului şi plantelor ca armuralul, o plantă care se adresează în primul rând celulei hepatice.

O altă plantă care scade colesterolul în ecxes şi se adresează şi celor care au probleme cu funcţia biliară esta anghinarea. Însă, trebuie folosită cu moderaţie, o jumătate de linguriţă la cană pentru o perioadă de două săptămâni este suficient.

Rostopasca este bună, de asemenea, şi pentru colesterol şi ca protecţie hepatică, dar nici această plantă nu trebui folosită un timp îndelungat, ci pentru o perioadă de 3-4 săptămâni, trei sferturi de linguriţă la cană.

Păpădia, mesteacănul şi urzica sunt şi ele folositoare datorită efectului depurativ.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel