Sari la conținut

Cele mai eficiente laxative naturale. Te scapă de constipație și de kilogramele în plus

Din cuprinsul articolului

Laxative naturale! Dacă te confrunți cu constipația sau vrei să pierzi în greutate, include în dietă alimentele cu efect laxativ. Ai grijă, însă, să nu exagerezi cu cantitatea consumată.

Alimente cu efect laxativ

Putem preveni sau remedia constipația reducând pe cât posibil cantitatea de alimente sărace în fibre și introducând în alimentație câteva fructe și legume cheie care acționează ca laxative naturale:

Bananele

Sunt foarte bogate în fibre, contin mult potasiu si contin un compus natural care ajuta la refacerea florei de bacterii „bune” din intestin

Merele

Conțin pectină, care stimulează mișcarea intestinelor, fiind foarte bogate în fibre. Unul dintre cele mai eficiente laxative naturale este oțetul de mere. Turnați o linguriță de oțet de mere într-un pahar de apă și beți-l dimineața. O să observați repede efectul.

Prunele uscate

Sunt poate cele mai cunoscute laxative naturale. Ele conțin antioxidanți, vitamina A, potasiu, fier și fibre. De asemenea, prunele uscate contribuie și cu bacterii “bune”, ceea ce le recomandă pentru o dietă de detoxifiere a colonului.

Aloe Vera

Este cel mai vechi și popular remediu natural cunoscut de om și folosit pentru o multitudine de probleme. Conține 99% apă, dar restul de 1% oferă un pachet de 75 de nutrienți, inclusiv 20 de minerale, 12 vitamine, 18 aminoacizi și alți compuși cu proprietăți miraculoase. Sucul de aloe vera este un remediu imediat pentru constipație.
Condimentele

Piperul cayenne, ghimbirul sau turmericul acționează ca laxative naturale și ajută digestia. Piperul Cayenne, o formă mai picantă de piper de culoare portocalie, stimulează producția de enzime și suc gastric. Ghimbirul sau ceaiul de ghimbir este considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru o digestie sănătoasă, iar turmericul susține ficatul în procesul de detoxifiere.

Citricele

Lămâile, portocalele și grapefruitul  ajută la eliminarea toxinelor, iar vitamina C în doze de cateva grame are efect laxativ.

Morcovii

La fel ca merele, morcovii conțin pectină care stimulează mișcarea intestinelor.

Ceapa

Conține quercitină care elimină rezidurile din organism. Conține, de asemenea, acid folic, vitamina E și C, potasiu și fibre.

Usturoi

Chiar și o porție mică de usturoi conține suficient seleniu și alicină, elemente care elimină toxinele din ficat.

Brocoli și varză

Broccoli, conopida, varza și în general verdeturile ajuta la eliminarea toxinelor si actioneaza ca laxative naturale datorita continutului ridicat de fibre. Conopida si broccoli-ul ajuta ficatul sa produca mai multe enzime, iar varza amelioreaza tranzitul si stimuleaza miscarile intestinale.

Roșiile

Sunt alt aliment cu proprietati laxative. O portie de rosii asigura circa 10% din doza zilnica recomandata de fibre, dar daca le consumati veti castiga si vitamina C, A si K, precum si de antioxidantul licopen, care ofera protectie impotriva cancerului de prostata si colon.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este un alt laxativ natural, desi mai putin cunoscut la noi. Uleiul imbunatateste digestia si functia intestinala, amelioreaza durerea si iritatia cauzata de hemoroizi, reduce inflamația si ajuta tesuturile sa se vindece.

Avocado

Este plin de nutrienți precum potasiu, acid folic și vitaina K. Un avocado pe zi, asigură 30% din necesarul zilnic de fibre.

Semințele de in

Conţin un aport important de fibre esențiale pentru digestie. Lasă timp de 2-3 ore o lingură cu seminţe de in la înmuiat. Seara, înainte de culare, bea apa în care au stat acestea.

Îți recomandăm să citești și:

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel