Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp. El procesează tot ce ingerăm, este o adevărată fabrică.
Are o gamă variată de funcții și are un rol vital în numeroase procese fiziologice, inclusiv funcția metabolică și detoxifierea sângelui. Drept urmare, sănătatea organismului nostru depinde de buna funcționare a ficatului.
Deși acesta are capacitatea de regenerare, un număr mare de celule afectate îi dăunează și funcțiile sale sunt încetinite.
Există obiceiuri zilnice care îl pot distruge. Poate nu realizăm, căci este un proces lent. Însă ia în calcul, este recomandat să renunți la aceste obiceiuri, dacă ții la sănătatea ta.
Consumul excesiv de alcool
Este cea mai întâlnită cauză a bolilor hepatice. Alcoolul în exces scade capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism. Va crește volumul celulelor roșii și întrega sănătate va fi afectată.
Alcoolul distruge celulele hepatice, iar consumul îndelungat poate duce la ciroză hepatică și apoi la distrugerea funcției hepatice, uneori și la cancer.
Consumul excesiv de medicamente
Prea multe îl distrug, în timp. Și este valabil inclusiv și pentru suplimentele din plante. Deosebit de periculoase pentru ficat sunt și pastilele anti-răceală, antitusive, antiinflamatoare. Substanțele sunt considerate sigure, dar luate în doze mari pot determina afectarea hepatică.
Ficatul este afectat și de consumul excesiv de vitamina A, spun unele studii. De aceea, prospectele medicamentelor trebuie consultate cu atenție.
Fumatul
Fumatul afectează și ficatul, indirect. Chimicalele toxice din fumul de țigară ajung într-un final la ficat și cauzează stres oxidativ, apar radicalii liberi care vor îmbolnăvi ficatul.
Stresul oxidativ cauzează și fibroza hepatică, acumularea în exces de țesut cicatricial (fibros) nefuncțional la nivelul ficatului, în cadrul unui proces în care fibrogeneza coexistă cu fibroliza.
Cu cât există mai mult țesut fibros la nivelul ficatului, deci cu cât este mai avansat gradul de fibroză, funcția hepatică este mai mult afectată. Astfel, gradul fibrozei ne dă, în fapt, indicații în ceea ce privește funcția ficatului.
Lipsa somnului
Un studiu publicat în Journal of Anatomy concluzionează că lipsa somnului cauzează stres oxidativ la nivelul ficatului. Un alt studiu al Universității din Pennsylvania a descoperit că persoanele care lucrează în ture de noapte dezvoltă serioase probleme de sănătate. Obezitate, diabet, boli de inimă și alte complicații. Ficatul este afectat și nu mai poate procesa corespunzător grăsimea, dimpotrivă, permițându-i să se acumuleze.
Dar când dormim, corpul intră într-un proces de reparare. Așa că, asigură-te că dormi 8 ore pe noapte.
Obezitatea și alimentația deficitară
Obezitatea este foarte periculoasă pentru ficat. Se ajunge la steatoză hepatică non-alcoolică. Prea multă grăsime va fi stocată în ficat, blocându-i activitatea. În felul acesta, ficatul se va inflama, iar celulele vor fi distruse.
Zahărul și fructoza sunt deosebit de periculoase. Trebuie scoase din alimentație înainte de a se ajunge la probleme grave de sănătate. Trebuie eliminate mâncarea procesată, chimicalele, adaosurile, aromele, îndulcitorii, dar și fructele în exces.
Axați-vă pe legume, carne, ouă, pește, fructe cu indice glicemic scăzut. Renunță la excesul de sare, hidratează-te cu apă din belșug și încearcă să faci minimum 30 de minute de mișcare susținută, pe zi.