Creierul este un organ rezistent, dar care in timp este foarte afectat de aceste obiceiuri pe care multi le au.
Minte sanatoasa, intr-un corp sanatos. Iti doresti sa ai parte de asta, dar unele dintre obiceiurile tale nu sunt deloc sanatoase pentru creier.
Un regim de viata sanatos, din care sa nu lipseasca sportul, este esential atat pentru corp, cat si pentru creier. Afla, insa, ca asta nu e tot. Exista cateva obiceiuri care pot afecta sanatatea creierului chiar fara sa ne dam seama, si pe care ar trebui sa le eliminam.
Sari peste micul dejun
Exista un motiv pentru care micul dejun este considerat cea mai importanta masa a zilei. Lipsa lui poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange, deosebit de daunatoare creierului, mai ales daca se intampla foarte des. In mod normal, creierul tau are nevoie de mai multa energie decat orice alt organ din organism. Cam doua treimi din „bugetul de energie“ al creierului sunt folosite pentru a ajuta neuronii sa transmita semnale catre restul corpului. Restul de 1/3 este destinat intretinerii si ingrijirii celulare. Refuzand in mod regulat micul dejun, vei avea un deficit in acest „buget de energie“ si vei descoperi ca si creierul tau devine mai putin receptiv la stimuli.
Privarea de somn
Somnul insuficient va priva neuronii de capacitatea de a functiona corespunzator. Dar mai mult decat atat, simturile si reflexele tale vor fi considerabil incetinite, crescand sansele unui accident periculos. Privarea cronica de somn poate face ca aceste efecte sa devina permanente. Deci, data viitoare cand crezi ca esti prea ocupata pentru a dormi suficient, aminteste-ti ca nu vei avea energie sa-ti faci munca cum trebuie daca creierul nu are parte de odihna. Plus ca, atunci cand dormi suficient, vei rezolva toate sarcinile de a doua zi intr-un timp mai scurt.
Supraalimentarea
Studiile arata ca exista o legatura surprinzatoare intre obezitate si dementa. Motivele sunt neclare, dar cercetatorii suspecteaza ca obezitatea are loc atunci cand alimentele mancate sunt lipsite de nutrienti, ducand la dorinta de a manca prea mult pentru a satisface nevoia organismului de vitamine si minerale. Deci, chiar daca mananci foarte mult, ai putea sa iti infometezi creierul.
Fumatul
Fumatul afecteaza in mod clar membranele celulare si viabilitatea neurala in zonele creierului care gestioneaza echilibrul, coordonarea si abilitatile motorii. De asemenea, afecteaza cortexul, unde se dezvolta diverse procese, printre care limbajul, memoria si perceptia. Renuntarea la fumat este importanta pentru sanatatea ta generala si a creierului tau. Cu toate acestea, un anumit numar de daune este deja facut. Cercetatorii au descoperit ca renuntarea la fumat poate restabili o parte din grosimea pierduta a cortexului. Se stie insa ca fostii viciosi, care au renuntat la fumat chiar si acum 25 de ani, tot au un cortex mai subtire decat cei care nu au fumat niciodata.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro in acest LINK
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…