Din cuprinsul articolului
Boala Alzheimer, una dintre cele mai comune forme de demență, a fost în creștere în ultimele decenii. În vremurile moderne, anumite obiceiuri ale stilului de viață ne afectează sănătatea creierului și cresc riscul de Alzheimer.
În prezent, nu există un remediu pentru boala Alzheimer și, deși se poate face puțin în privința problemelor ereditare sau a genelor, măsurile eficiente ale stilului de viață vă vor asigura că vă puteți preveni declinul cognitiv.
Deși începe cu pierderea memoriei, pe măsură ce boala Alzheimer crește, este dificil să duci la îndeplinire sarcinile de zi cu zi și trebuie să fii complet dependent de ceilalți.
A duce un stil de viață inactiv, a mânca nesănătos, a fi singur sau a nu dormi suficient, par lucruri comune, dar sunt câteva dintre obiceiurile care ne-ar putea „deteriora” creierul.
Iată câteva dintre obiceiurile zilnice care sunt dăunătoare sănătății creierului tău și te pot expune riscului de apariție a bolii Alzheimer.
Obiceiuri toxice care pot provoca Alzheimer: 1. Lipsa somnului
A nu dormi suficient pentru o perioadă lungă de timp poate crește riscul de apariție a Alzheimer. Cercetările arată că lipsa somnuluiar putea crește nivelurile de tau, o proteină din creier, care este legată de boala Alzheimer și de declinul cognitiv.
O cercetare publicată în Sleep afirmă că abilitățile cognitive precum memoria, raționamentul și rezolvarea problemelor scade atunci când oamenii dorm mai puțin de șapte ore pe noapte.
2. Singurătatea
Întâlnirea cu oameni și socializarea cu aceștia îți menține creierul puternic și activ. Pe de altă parte, singurătatea se poate dovedi a fi dăunătoare pentru sănătatea creierului tău.
Singurătatea poate accelera declinul cognitiv și este legată de depresie și de un risc mai mare de Alzheimer. Potrivit unui studiu publicat în The Journals of Gerontology: Series B, oamenii care nu socializează cu alții pierd mai mult din materia cenușie a creierului.
Obiceiuri toxice care pot provoca Alzheimer: 3. Sedentarismul
Exercițiile fizice promovează fluxul de sânge către creier și ajută la eliberarea endorfinelor pentru a se simți bine. Pe de altă parte, stilul de viață sedentar vă poate diminua puterea creierului și poate provoca probleme cognitive precum boala Alzheimer.
A-ți petrece viața pe canapea nu te face doar obez, ci și mai puțin inteligent.
4. Consumul de junk food
Mâncarea nu îți satisface doar senzația de foame, ci îți hrănește și corpul și mintea. O dietă echilibrată poate ajuta la funcționarea eficientă a creierului și a tuturor părților corpului.
Mâncarea de tip junk food este lipsită de fibre și nutrienți care se găsesc într-o dietă echilibrată. Când creierul tău nu primește suficienți nutrienți, funcția este încetinită. În plus, te poate face obez, ceea ce este dăunător pentru creier.
Obiceiuri toxice care pot provoca Alzheimer: 5. Stresul cronic
Stresul este cel mai mare dușman al creierului tău. Potrivit Harvard Health, stresul cronic poate ucide celulele creierului și micșora cortexul prefrontal, zona creierului responsabilă pentru memorie și învățare.
Meditația, yoga, mindfulness-ul, practicarea de hobby-uri, întâlnirea cu oameni și somnul bun ajută la combaterea stresului.
6. Fumatul și alcoolul
Fumatul și consumul de alcool pot crește semnificativ riscul de apariție a Alzheimer. Conform unei analize a 37 de studii de cercetare, în comparație cu nefumătorii, fumătorii actuali au avut cu 30% mai multe șanse de a dezvolta demență în general și cu 40% mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer.