Din cuprinsul articolului
Esti sau nu gravida? Cele mai cunoscute semne si simptome ale sarcinii.
Modalitatile cele mai cunoscute de depista o sarcina sunt testul si controlul medical. In timp ce testul poate fi achizitionat din farmacie are o precizie destul de mare, controlul medical poate fi realizat prin ecografie sau prin analize de sange.
Pe langa aceste doua metode exista, insa, si o serie de semne ce pot indica sarcina. Sunt femei care isi dau seama chiar inainte de a face testul ca sunt insarcinate. daca si tu ai una sau mai multe simptome din lista de mai jos, ar fi bine sa consulti un medic pentru confirmarea unei posibile sarcini.
Cele mai cunoscute semne si simptome ale sarcinii
- Cel mai semnificativ simptom al unei sarcini il reprezinta greturile. Acestea pot fi provocate de mirosuri puternice.
- De obicei, urinarea frecventa poate indica atat o infectie urinara. Uneori, insa, poate indica si o posibila sarcina.
- În cazul in care o persoana nu este, de obicei, pofticioasa si deodata incepe sa se manifeste diferit, este semn de posibila sarcina. Poftele alimentare pot fi la inceput subtile. Intr-un timp scurt, insa, devin din ce mai neobisnuite, ajungandu-se chiar la combinatii ciudate de alimente.
- Crampele abdominale pot fi un semn de sarcina. Acest tip de crampe seamana cu cele menstruale, insa nu sunt atat de intense.
- Sangerarea vaginala poate fi usor confundata cu inceperea menstruatiei. In cazul in care aceasta este in cantitate mica si este de culoare rozalie sau maronie, poate indica faptul ca ovulul fertilizat se fixeaza in uter.
- Inceputul unei sarcini poate fi si momentul in care apare constipatia. Cu toate acestea, putine femei isi dau seama ca sunt insarcinate dupa acest semn.
- Sensibilitatea de la nivelul sanilor. In urma secretiei de progesteron (datorita ovulului fecundat) si a hCG-ului (hormonul sarcinii) apar transformari la nivelul sanilor. E vorba de transformari precum umflarea, durerea din apropierea sfarcurilor, senzatia de greutate.
Cele mai cunoscute semne ale sarcinii
- De asemenea, schimbarea culorii sfarcurilor poate fi un semn de sarcina. Pielea sfarcurilor devine mai inchisa la culoare datorita cresterii nivelului de progesteron. Acesta influenteaza si activitatea celulelor ce produc melanina, pigmentul responsabil de colorarea pielii.
- Si starile de lesin si ameteala sunt simptome timpurii de sarcina.
- Un alt simptom al sarcinii este balonarea. Este un simptom care apare datorita hormonilor specifici sarcinii, ce influenteaza digestia. Poate fi un simptom derutant, insa, deoarece balonarea poate aparea si in perioada dinaintea menstruatiei.
- Lipsa ciclului menstrual anunta, de cele mai multe ori, o sarcina si este unul dintre cele mai cunoscute semne.
- Un semn mai putin cunoscut este al durerilor de cap frecvente, aparute brusc. Acestea pot indica o sarcina datorita cresterii nivelului de sange, a modificarilor hormonale.
- Cresterea cantitatii de secretie vaginala poate indica o posibila sarcina. Cu toate ca apare lunar, inainte de instalarea menstruatiei, acum este vorba despre o cantitate mai mare, mai vascoasa, mai albicioasa ce indica ingrosarea peretelui vaginal.
- Trecerea brusca de la o stare la alta, de la bucurie la suparare, de la o stare de bine la indispozitie. Acest lucru se intampla datorita cresterii nivelului hormonului hCG.
- Accentuarea simtului olfactiv poate indica o sarcina. Percepere a anumitor mirosuri indetectabile de catre persoanele din jur sau de catre tine anterior ori o sensibilitate la parfum.
- Somnolenta este un simpton asociat sarcinii. Foarte multe femei simt nevoia de a dormi exagerat de mult, chiar si 17-18 ore de ar fi posibil.