Din cuprinsul articolului
Cele mai cunoscute semne care anunță Alzheimer-ul.
Cu toate că maladia Alzheimer era privită până nu demult ca fiind o boală a bătrâneţii, specialiștii atrag atenția că astăzi vârsta de debut a bolii cu evoluţie lentă coboară sub 50 de ani.
Sunt şi cazuri de 40 şi ceva de ani şi nu este vorba doar de demenţa Alzheimer, de exemplu sunt demenţe considerate până acum rare, dar despre care nu se vorbea pentru că nu existau până acum informaţii mai precise privind etiopatogenia.
Maladia Alzheimer face parte dintr-un grup mai mare de tulburări neurodegenerative în care apar nişte proteine patologice a căror producere are loc la vârste de 20-30 de ani chiar.
Apar nişte semne de neurodegenerare incipientă despre care nu se ştie foarte precis. În timp, apar alte lanţuri de modificări patologice care declanşează un proces de neurodegenerare ireversibil.
Acum, terapia contracarează consecinţele acestui proces. Noi nu-l putem opri, din cauza aceasta nu e un tratament curativ. Dar terapiile de acum pot modifica mult calitatea vieţii pacientului.
Începuturile bolii sunt greu de perceput de către cei apropiaţi persoanei afectate. Foarte mulţi îşi dau seama că au dificultăţi în a-şi aminti.
Obervă că uită lucruri care îi deranjează în activitatea de zi cu zi sau uită nume, limbajul este mai sărac nu-şi găsesc cuvintele sau se dezorientează în spaţii mai puţin cunoscute sau chiar în spaţii familiare.
Dacă semnalele de alarmă de mai jos se repetă, cei apropiaţi trebuie să anunţe medicul. Iată care sunt cele mai cunoscute semne care indică boala:
Tulburările de limbaj apar la începutul maladiei. Persoana nu-şi mai aminteşte numele prietenilor apropiaţi ,încearcă să găsească trucuri de limbaj pentru a înlocui cuvântul care desemnează un obiect anume.
În timp ,bolnavul devine din ce mai incoerent, folosind termeni care n-au nimic de-a face cu subiectul.
Începând cu vârsta de 50 de ani, majoritatea oamenilor se plâng de probleme cu memoria. Astfel, un număr de telefon uitat nu e un semnal de alarmă.
Cu toate acestea, ceea ce trebuie să îngrijoreze e atunci când persoana nu-şi mai aminteşte de evenimente importante din viaţa sa.
Persoana are dificultăţi în a memora evenimente recente şi pune de mai multe ori aceeaşi întrebare,uitând imediat răspunsul.
De asemenea,bolnavul uită unde şi-a pus ochelarii sau ceasul,sau le va pune în locuri ciudate:cravata în congelator,şosetele în cuptor…
O persoană cu Alzheimer se poate pierde pe strada de domiciliu, şi nu-şi mai dă seama unde locuieşte. Dezorientarea în spaţiu e acompaniată de pierderea noţiunii timpului. Bolnavul nu-şi mai aduce nici anul în care se află.
Persoana în cauză trece rapid de la o stare la alta, de la apatie la iritabilitate, de la indiferenţă la anxietate. Uneori, îi lipseşte entuziasmul, pare că nu o mai interesează nimic.
Modificările de comportament pot fi dublate de dificultăţi în a executa sarcini gospodăreşti obişnuite, în a-şi urma tratamentul medical ş.a.m.d.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…