Sari la conținut

Cele mai comune reacții adverse ale vaccinurilor Moderna și Pfizer. Cum se diferențiază cele două formule?

60 de doze de vaccin anti-covid distruse

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a distribuit un comunicat de presă cu scopul de a răspunde întrebărilor frecvente despre vaccinurile anti-Covid. Până acum, cele două vaccinuri distribuite în România sunt cele de la Pfizer și Moderna. Care sunt cele mai comune reacții adverse ale vaccinurilor Moderna și Pfizer și cum se diferențiază cele două seruri?

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a distribuit recent un comunicat de presă prin care se răspunde la cele mai frecvente întrebări despre vaccin. Care este tehnologia utilizată? Care sunt cele mai comune reacții adverse ale vaccinurilor Moderna și Pfizer și, bineînteleș, care sunt diferențele dintre cele două produse.

„Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Câte doze trebuie făcute?

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty (Pfizer) rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Cine se poate vaccina?

Vârsta: Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Profilul de siguranță

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză”, explică CNCAV.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel