Sari la conținut

Cele mai comune mituri și preconcepții despre pilulele contraceptive

pilulele contraceptive

Anticoncepționalele au fost mereu un subiect controversat în rândul femeilor, mai ales că există o mulțime de mituri despre ele, cum că ar duce la îngrășare, la dereglări menstruale etc. Iată în continuare ce este adevăr și ce este minciună legat de faimoasa pilulă contraceptivă!

Există femei care se feresc de contracepția orală din diferite motive, cele mai frecvente fiind sfaturile primite de la prietene sau alte cunoștințe, mai mult sau mai puțin informate în legătură cu acest subiect. Și uite așa, din ignoranța ajung să aibă probleme din cauza sarcinilor nedorite. Așa că informează-te și află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări!

Pilulele contraceptive NU afectează fertilitatea și nu reduc capacitatea femeii de a rămâne însărcinată în viitor. Dificultatea de a rămâne însărcinată poate fi determinata de vârsta femeii, și nu de istoricul privind administrarea pilulelor. Femeile sănătoase din punct de vedere reproductiv, care opresc utilizarea pilulei, pot rămâne însărcinate la fel de repede ca şi femeile care folosesc metode contraceptive nehormonale. Pilula nu întârzie revenirea fertilităţii femeii după oprirea utilizării acesteia.

Pot cauza apariția cancerelor. Există studii care au demonstrat o creștere mică a riscului de cancer mamar și cervical. Aceste studii nu au fost suficient de mari, iar creșterea acestui risc nu a fost suficientă încât să depășească beneficiile utilizării contraceptivelor sau să modifice practica curentă. Ideal ar fi să se efectueze înainte o ecografie mamară și o testare Babeș-Papanicolau, iar apoi, pe perioada administrării contraceptivelor este recomandat ca investigațiile să se efectueze anual, pentru o maximă prudență. Pe de altă parte, există dovezi care demonstrează o scădere a riscului de cancer ovarian, endometrial și colorectal.

Anticoncepționalele NU determină anomalii congenitale şi nici naşteri gemelare. Conform unor dovezi clare, pilulele nu vor cauza anomalii congenitale şi nu vor dăuna fătului dacă femeia rămâne însărcinată în timp ce utilizează pilula sau dacă începe să utilizeze în mod accidental pilula atunci când este deja însărcinată. Dacă sarcina apare în timpul administrarii pilulei, trebuie întreruptă imediat utilizarea, aceasta nemaiavând niciun efect.

 Cauzează creșterea ponderală. Acesta este cel mai întâlnit mit despre contraceptive și una dintre întrebările cele mai frecvente. Majoritatea femeilor care utilizează contraceptive orale nu prezintă modificări ponderale. Deși un număr mic de femei raportează creșteri ponderale secundare tratamentului cu contraceptive orale, majoritatea studiilor efectuate în acest sens au demonstrat că pilulele nu determină creștere ponderală sau că acest câștig ponderal este foarte mic (nesemnificativ).

Toate contraceptivele sunt la fel. Contraceptivele sunt diferite. Unele conțin doar progesteron, altele sunt combinate cu estrogeni. Totodată, variază și tipul de estrogen sau progesteron precum și cantitatea lor. Se întâmplă frecvent ca o femeie să încerce mai multe tipuri de pilule până ajunge la varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor și stilului ei de viață. Pe de altă parte este bine ca aceste medicamente să fie administrate doar la prescripția medicului în acord cu pacienta.

 Pilulele NU întrerup evoluţia unei sarcini deja existente. Studiile de specialitate arată că pilulele nu întrerup evoluţia unei sarcini deja existente. Pilulele nu trebuie utilizate cu scopul de a încerca producerea unui avort, pentru simplul fapt ca ele nu vor produce avort.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel