Din cuprinsul articolului
Când ați spus ultima oară „Mă doare spatele!”? Sunt șanse foarte mari să nu fi trecut foarte mult timp de atunci. Unele persoane resimt dureri de spate chiar și în momentul în care citesc acest articol și speră să găsească un remediu miraculos. Asta pentru că 80% din populația planetei se confruntă cu această problemă.
Sandra Sălăgean.
Cei care se confruntă cu acest tip de disconfort se împart în două tabere: cei care încearcă să găsească o rezolvare medicală și cei care au învățat să trăiască zi de zi cu durerea. De exemplu, în Marea Britanie, cinci miliarde de euro sunt cheltuiți anual pe medicamente analgezice destinate acestei afecțiuni, medicii englezi având în evidență aproape 9 milioane de oameni diagnosticați cu probleme de acest tip. Specialiștii în neurochirurgie spun că persoanele care suferă de această boală nu tratează niciodată cauza, ci doar simptomele, ajungând astfel de la stadiul de boală acută, la stadiul de boală cronică – mult mai greu de tratat.
Cum ajunge locuința ta să fie sursă de durere
Oricine poate suferi de probleme de spate, chiar și cei care fac periodic sport sau care nu suferă de nicio afecțiune medicală. Asta pentru că mobila din casele noastre nu se pliază întotdeauna pe structura anatomică a corpului uman. O saltea de pat prea moale, o canapea îngustă, chiuvetele poziționate prea jos sau televizoarele ridicate prea sus pot da dureri de spate.
În toate aceste locuri petrecem foarte mult timp făcând activități banale, dar spălatul vaselor într-o chiuvetă care ne face să stăm aplecați sau privitul unui ecran pus prea sus va avea efecte dureroase, la propriu, asupra coloanei și musculaturii.
Ideal este ca atunci când alegeți mobila casei să țineți cont confortul și utilitatea ei, înaintea aspectului, cât și de înălțimea dumneavoastră, poziționând-o corespunzător astfel încât spatele să fie drept atunci când gătiți sau faceți treburi casnice, iar capul și privirea să fie drepte atunci când petreceți timp în fața televizorului.
Poziția la masa de lucru poate fi îmbunatățită instant atunci când lăsați scaunul mai jos și lipiți spatele de spătar, având privirea la nivelul obiectelor de lucru.
Tipuri de durere și cauzele cele mai comune
Pentru a-ți da seama de gravitatea suferinței, puteți face un mic test:
- unde este localizată durerea de spate: la mijloc (lombară), central, în zona omoplaților (toracică) sau în zona gâtului și a umerilor (cervicală)?
- Cat de tare doare pe o scară de la 1 la 10? *vezi scara durerii.
- Durează de mai mult de 10 zile?
Explicații pentru întrebările dumneavoastră:
– Mijlocul (zona lombară) este centrul de greutate al corpului. Orice efort fizic fără o încălzire sau o pregătire prealabilă poate genera dureri lombare. Căratul unor sacoșe grele sau ținutul unui copil în brațe timp îndelungat, chiar și treburile casnice precum rabatarea patului pot da aceste dureri supărătoare pe care oamenii le descriu ca fiind ca un curent electric de scurtă durată și foarte intens, iar unelor, aceasta coboară de la mijloc, pe picior.
Fiind cea mai comună problemă a spatelui, soluțiile sunt eficiente, dar temporare.
l Centura de mijloc susține musculatura slăbită și, prin purtarea ei, durerea în zona lombară se va diminua.
l Ridicarea corectă a obiectelor grele de jos este un mod eficient de a preveni apariția durerii de mijloc. Ridicarea corectă nu se face prin aplecare – îndoirea corpului de la jumătate, ci prin flexarea genunchiilor și menținerea spatelui drept.
l Încălzirea mușchilor este simplă și dacă este făcută încă de la primele ore ale dimineții, durerile de spate nu-și vor face loc în viața dumneavoastră în ziua respectivă. Prin încălzire se înțelege; rotiri ale brațelor timp de 2 minute împărțite în 4 etape cu pauze scurte. Rotirea bazinului și a trunchiului timp de 5 minute cu pauze scurte la fiecare minut.
Durerile în zona centrală a spatelui pot semnala o afecțiune ascunsă. De obicei, afecțiunile renale dau o durere ”surdă” în această zonă. E ideal să consultați un medic generalist sau nefrolog.
– „Jungiul” din zona omoplaților poate fi cauzat de căratul unei genți sau a unui ghiozdan. Nu e necesar ca acestea sa fie grele pentru a induce aceste dureri, ci pur și simplu să fie purtate o perioadă lungă de timp. Adesea, doamnele și școlarii acuză dureri în această zonă.
– Durerile gâtului și torticolisul (înțepenirea gâtului) sunt provocate de poziția de somn greșită, privitul îndelungat într-un punct fix mai sus sau mai jos de nivelul ochilor (calculator, tv) sau de o boală inflamatorie.
Scara durerii și perioada manifestării ei
Deși nu este neapărat un criteriu decisiv în stabilirea gravității problemei medicale, intensitatea durerii afectează foarte mult calitatea vieții. Scara durerii este foarte utilă pentru medic, acesta având o noțiune asupra răspunsului sistemului nervos, cât și pentru pacient care realizează cât de serioasă este boala pe care ”o duce pe picioare”. Scara are 10 trepte, 1 reprezentând cea mai mică durere – de exemplu, o ciupitură ușoară și 10 reprezentând cea mai intensă durere pe care pacientul a resimțit-o vreodată. Dacă pacientul situează nivelul durerii pe scara 5, e nevoie de investigații medicale. Dacă trece de 7, problema este o urgență medicală, mai ales dacă nu cedează la antiinflamatoare și analgezice sau aceasta se întinde pe o perioadă lungă de timp.
Regulă de aur: Orice durere care nu trece în 7-10 zile, chiar dacă e una suportabilă, necesită consultul unui medic de specialitate. Statisticile arată că oamenii se prezintă la medic după circa 3 luni de dureri constante, iar adesea, afecțiunea ajunge să fie deja cronică și necesită un tratament mai complex.
Cele mai comune afecțiuni descoperite în urma durerilor de spate
Universitatea de cercetare științifică din Utah, SUA, a alcătuit un top al celor mai des întâlnite boli semnalate de „obișnuitele” dureri de spate.
- febră musculară și tasare de vertebre
- expunerea la vibrații (motocicliști sau oameni care lucrează cu aparaturi utilitate care produc vibrație)
- degenerarea naturală a vertebrelor
- infecție sau boli inflamatorii
- tumori
- obezitate
- reumatism
- osteoporoză
- artrită
- spondiloză
- fracturi de dimensiuni mici
- hernia de disc
Important de reținut: durerea nu este, practic, o boală în sine, ci un simptom al unei afecțiuni sau consecința unui efort nesusținut.
Remedii naturale la îndemâna oricui
Compresele calde, băile calde, masajele cu creme mentolate pentru stimularea musculaturii pot fi un remediu ”la minut” pentru acest disconfort.
Aparatul minune care vindecă durerile lombare farmaco-rezistente
Soleve este un aparat dezvoltat recent în S.U.A. pentru tratamentul simptomatic al durerilor mai mici de spate, care a înregistrat, într-un studiu pilot, o rată de succes de 95% din cazurile tratate, după doar patru ședințe de neurostimularea locală
Din 2007, de când este folosit Soleve, și până în prezent, au fost efectuate peste 35.000 proceduri în California, acestea aducând beneficii pacienților prin tratamentul realizat în decursul a trei săptămâni, incluzând șase ședințe cu o durată de 30 minute fiecare.
Risc scăzut de complicații
Comparativ cu programele terapeutice de administrare locală de soluții injectabile cu narcotice (analgetice), epidurale (anestezicer locale) și corticoizi, Soleve reprezintă tratamentul de primă linie în durerile persistente ale coloanei vertebrale în faza a 2-a, cu un risc scăzut de complicații. Prin stimul electric, acest aparat produce o relaxare a musculaturii scheletice prin acțiunea trigger-ului electric, care traversează structura epitelială fără să înțepe.
Aparatul-minune realizează o eliberare locală a endorfinelor prin pătrunderea undelor electirce care stimulează fibrele A4 a terminațiilor nervoase de la nivelul nervilor periferici, reducând durerea. Acumularea de serotonină, histamină, kinină și prostaglandină, care apare în durerea lombară, cauzată de contracția mușchiului striat, este redusă prin relaxarea musculară de către stimulul electric. Persistența ATP-ului din durerea de spate este de asemenea redusă prin stimulare externă. În procesul anaerob (stimularea intensă a ATP ului) s-au realizat terapii nespecifice cu soluții injectabile, acestea conținând: anestezic local, corticosteroizi sau toxină botulinică (miorelaxant).
Puls electric direcționat la fix
Soleve este o procedură strict locală, intensă ce transmite un puls electric cu o rată scăzută (low-rate electrical), acționând asupra ATP-ului, prezentând beneficii la 87% din pacienți. Stimulul acționează asupra dermatoamelor, acuratețea fiind depedența de operator. Alte proceduri actuale precum ultrasunetele, TENS și terapia cu lumină nu au reușit să diminueze neconcordanță dintre pacienții cu dureri cronice de spate și personalul medical, precum și dorința de a ajunge la un rezultat clinic semnificativ. Organizația națională de sănătate a Statelor Unite (CMS) a anulat o acoperire pentru TENS și NMES, făcând astfel loc tehnologiilor emergente de tratament continuu.
Unde poți să te tratezi
Tratamentul cu Soleve se poate realiza la clinica Exmedica, la recomandarea expresă a Prof. Dr. Mircea GORGAN, medic primar neurochirurgie, și a Dr. Cristina GORGAN, medic primar neurologie, care analizează pacienții împreună cu Dr. Radu Serescu.
Dr. Cristina Gorgan, program: Luni 14.00 – 20.00 ; Miercuri 14.00 – 20.00
Dr. Radu Serescu, program: Marți 14.00 – 20.00 ; Joi 14.00 – 20.00
Protocolul de tratament include obligatoriu șase ședințe, costul unei ședințe este de 300 lei, iar pachetul complet de șase ședinte poate fi achiziționat la un preț promoțional: 1.500 lei.