Sari la conținut

Cele mai comune cauze ale durerilor de cap și cum să le eviți

durerile de cap

Durerile de cap sunt asociate cu un dezechilibru apărut la nivelul vaselor de sânge cerebrale. Acestea sunt înconjurate de o rețea de fibre nervoase foarte sensibile la schimbări chimice, de calibru sau de presiune. Iată care sunt cele mai comune cauze ale durerilor de cap și cum le poți evita!

Cefaleea, sau durerea de cap, poate fi resimțită in diferite zone ale capului și se poate manifesta sub mai multe forme: pulsatilă, ascuțită sau o senzație continuă. Aceasta își poate face apariția brusc sau, dimpotrivă, evoluează treptat în intensitate. De asemenea, o durere de cap poate persista de la mai puțin de o oră până la câteva zile.

Cele mai comune cauze ale durerilor de cap

Cezar Amititeloaie, renumit medic cardioloc, explică ce factori pot duce la dezvoltarea durerilor de cap și, implicit, cum le poți evita pe viitor.

Deshidratarea

Deshidratarea este cea mai frecventă cauza a durerilor de cap și poate apărea atunci când corpul pierde o cantitate mare de lichide în stările febrile, diaree, vărsături sau în urma transpirațiilor abundente cauzate de temperatura ridicată sau  exercițiile fizice intense.

În acest caz, durerile se manifestă în zona frunții, cefei sau în zonele laterale, poate ajunge la o intensitate destul de mare și mai pot fi însoțite de senzație extremă de sete, lipsa urinării sau urină de culoare foarte închisă, confuzie, amețeală, oboseală, pierderea elasticității pielii, scăderea tensiunii arteriale sau creșterea pulsului. De cele mai multe ori cantitatea de lichid pierdută poate fi ușor echilibrată prin consumul de lichide sau de alimente bogate în apă.

Stresul

Când un organism se simte amenințat se activează în special musculatura flexoare care trimite corpul în poziția de siguranță: strânsă, ghemuită exact ca în burtica mamei acolo unde se simțea cel mai protejat.

La animale stresul este frecvent, dar de scurtă durată și după ce pericolul a trecut musculatura se relaxează. Oamenii în schimb, din cauza stresului continuu, rămân cu mușchii încordați perioade îndelungate de timp, fasciile și tendoanele se scurtează și creează anumite forțe care acționează asupra nervilor capului și gâtului cauzând durere.

Cofeina

Cofeina determină constricția vaselor de sânge de la nivel cerebral, iar în timp acestea se adaptează pentru un anumit nivel de cofeină. Întreruperea bruscă a consumului de cafea sau a altor băuturi ce conțin cofeină determină dilatarea vaselor și fluctuații ale fluxului de sânge intracerebral, cauzând astfel durerile de cap. Această situație este temporară și ar fi bine să nu variezi foarte mult de la o zi la alta consumul de cofeină, păstrându-l la un nivel constant, dar redus.

Inflamația sinusurilor

Durerile cauzate de infecția sau inflamația sinusurilor sunt însoțite de senzația de presiune la nivelul frunții și obrajilor și se intensifică la mișcările bruște ale capului. Sinusurile sunt un sistem de cămăruțe ce comunică unele cu altele prin niște orificii foarte mici, iar în contextul răcelilor sau alergiilor apare edemul (adică îngroșarea) mucoasei și creșterea secrețiilor ce blochează aceste orificii.

Consumul anumitor băuturi alcoolice

Consumul anumitor băuturi alcoolice reprezintă o cauză frecventă a durerilor de cap, dar nu din cauza sulfiților așa cum se crede, ci a altor componente cum ar fi Histamina și Tiramina – două substanțe apărute în urma procesului de fermentare, ce se găsesc în toate vinurile, dar mai ales în cele roșii. Acestea produc dilatarea și inflamarea vaselor de sânge, iar combinația de alcool cu zahăr cauzează o deshidratare foarte puternică”, explică medicul pe blogul său.

De asemenea, dacă durerea este extrem de puternică și este însoțită de confuzie, tulburări vedere, de înțelegere, de vorbire, convulsii, febră mare, amorțeli, slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului, greață sau vărsături, sună imediat la 112 pentru că poate fi ceva grav: un accident vascular cerebral, o tumoră, un anevrism sau un cheag de sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel