Cele mai bune vitamine și minerale pentru combaterea depresiei

Deși depresia poate fi o boală cronică greu de tratat, efectele negative pot fi inversate dacă afecțiunea este depistată la timp și se află în stadii incipiente. Cauzele depresiei nu au putut fi elucidate pe deplin, in ciuda eforturilor depuse. Viziunea unanima actuala a cercetarilor si clinicilor impune un model bio-psiho-social in care, la instalarea depresiei, contribuie atat perturbari biochimice la nivelul creierului cat si cauze psihologice (personalitati fragile) sau sociale (stresul cotidian, evenimente de viata negative, ostilitatea mediului etc.)

Anumite studii a descoperit că depresia poate fi cauzată de lipsa anumitor vitamine și minerale în organism. Astfel, stilul de viață sănătos și monitorizarea nivelului optim de vitamine și minerale sunt esențiale pentru a preveni sau pentru a combate depresia.

Potrivit Doza de Sănătate, o serie de vitamine și minerale pentru depresie pot ameliora afecțiunea și, de asemenea, îi pot opri evoluția, dacă aceasta se află în stadii incipiente.

Vitamine și minerale pentru depresie, recomandate pentru a restabili echilibrul

Vitamina B6

Vitamina B6 sau piridoxina este responsabilă de controlul simptomelor precum anxietatea și depresia. Deficitul acestei vitamine poate provoca irascibilitate, iar atunci când o vei reintroduce în dietă vei fi uimit de cât de bine te vei simți.

Alimente bogate în vitamina B6: carne de pui, pește, banane, cartofi, fasole, cereale integrale.

Vitamina C

Vitamina C este un component esențial al unui sistem imunitar puternic. Ea ajută în același timp și sistemul nervos, întrucât lipsa vitaminei C poate provoca oboseală și tristețe. Carența acestei vitamine nu îți afectează în mod direct sănătatea, dar pe termen lung poate duce la depresie.

Este bine să consumi vitamina C și în perioade de stres fizic și mental, deoarece aceasta previne declanșarea emoțiilor negative.

Cea mai bună modalitate de a oferi organismului doza necesară de vitamina C este consumul de fructe citrice. Asigură-te că acestea sunt ecologice. Poți consuma chiar și coaja, aceasta având proprietăți benefice.

Alimente bogate în vitamina C: guava, merișoare, kiwi, zmeură, ardei gras roșu, broccoli, spanac.

Acid folic

Numeroase studii au evidențiat legătura dintre depresie și deficitul de vitamina B9, cunoscută și sub numele de acid folic. Potrivit cercetărilor efectuate, nivelul scăzut de acid folic poate duce la o scădere a producției de serotonină, un element esențial pentru prevenirea depresiei.

Alimente bogate în acid folic: ficat (vită, pui, curcan), legume cu frunze verzi, sparanghel, pepene, avocado, portocale, banane.

Zinc

Zincul este un neurotransmițător important pentru sistemul nervos, iar deficitul de zinc este asociat cu depresia, oboseala și alte tulburări.

Alimente bogate în zinc: crustacee, pește, carne, nuci, semințe de susan, semințe de dovleac, cereale integrale.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

10 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

9 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

10 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: