Din cuprinsul articolului
Sistemul nervos coordonează activitatea tuturor organelor corpului nostru, iar vitaminele și mineralele asigură buna funcționare a acestuia, mai ales în condiţii de stres.
Ritmul accelerat de viață, termenele limită constante și excesul de informații duc la epuizarea sistemului nervos, care se poate manifesta prin dezvoltarea tulburărilor de anxietate, insomnie, depresie, dureri de cap, boli de inimă şi neurologice, precum și alte boli mentale și somatice.
Deoarece vitaminele și oligoelementele sunt implicate în procesele metabolice și sinteza hormonală, o dietă sănătoasă şi un aport de suplimente la recomandarea medicului pot ajuta organismul să reziste mai bine la factorii de mediu agresivi, precum și la combaterea efectelor stresului.
Specialiştii atrag atenţia că stresul prelungit din cauza creșterii prelungite a nivelului de hormoni suprarenali – cortizol și adrenalină – poate provoca:
Acidul ascorbic este un antioxidant important pentru sistemul imunitar și cel nervos. Acesta este implicat în sinteza colagenului, carnitinei, hormonilor și aminoacizilor, fiind necesar pentru sănătatea oaselor, a vaselor de sânge și a pielii.
Deficiența severă de vitamina C duce la scorbut, o boală caracterizată prin sângerare ușoară a gingiilor, slăbire inexplicabilă și pierdere a dinților, precum şi vindecare dificilă a rănilor și sângerare spontană.
În cazul unui deficit de vitamine B1 (tiamină), B6 (piridoxină) și B12 (cobalamină), apare anemia. De asemenea, pot să apară leziuni ale sistemului nervos și crește riscul de a dezvolta maladii cardiovascularw, depresie și tulburări de somn. Aceste vitamine se regăsesc din abundenţă în carne și produsele lactate, pește și produsele din făină integrală.
Cunoscut şi ca vitamina B9, acidul folic poate ajuta la prevenirea malformațiilor fetale, inclusiv spina bifida. Multe alimente conțin acid folic, de exemplu legumele cu frunze verzi. Dar această cantitate poate să nu fie suficientă, așa că un aport suplimentar de acid folic este recomandat tuturor femeilor însărcinate din primul trimestru, precum și celor care plănuiesc o sarcină.
Vitamina D este implicată în reglarea calciului și a fosforului din organism, ceea ce duce la îmbunătățirea proceselor metabolice și la buna funcționare a sistemului nervos.
În prezent, lipsa acestei vitamine este o problemă globală de sănătate. Acest lucru se datorează faptului că principala cantitate de colecalciferol este sintetizată în piele sub influența radiațiilor ultraviolete. Dar sinteza sa este redusă la persoanele în vârstă, la persoanele cu pielea închisă la culoare și la cei care nu au posibilitatea de a petrece suficient timp la soare.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…