Cele mai bune trei băuturi pentru rinichi. Vindecă litiaza renală şi infecţiile urinare

Rinichii pot fi ajutaţi să elimine toxinele din organism printr-o hidratare optimă, cu apă sau alte surse bogate în lichide (supe, lapte, fructe și legume cu multă apă, ceai de plante).

Potrivit specialiştilor, consumul suficient de lichide ajută rinichii să elibereze sodiul, ureea şi toxinele prin urină, ceea ce asigură un risc mai scăzut de apariţie a afecţiunilor renale cronice.

1 din 10 persoane va avea un episod de pietre la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute şi sub denumirile de calculi renali, nefrolitiază sau litiază renală, sunt formaţiuni alcătuite dintr-un amestec chimic de minerale sau săruri care se găsesc printre substanţele din urină la nivelul rinichilor (oxalați, urați, calciu, fosfați).

Medicii pot recomanda tratamentul medicamentos al afecțiunii, iar antiinflamatoarele pot reduce disconfortul provocat de calculii renali.

Potrivit statisticilor, una din 10 persoane va avea un episod de pietre la rinichi la un moment dat în viață. În foarte puține din cazuri, pietrele la rinichi nu dau niciun simptom. Analizele de sânge pot furniza informaţii despre starea de funcţionare a rinichilor, fiind recomandate analiza valorii ureei şi a creatininei.

1. Ceaiul de albăstrele – este folosită în medicina populară pentru tratarea infecţiilor tractului urinar, având proprietăţi diuretice, antifungice şi antiseptice. De asemenea, previne formarea pietrelor la rinichi, în special după un consum excesiv de bere. Infuzia din acest tip de ceai reduce nivelul creatininei, un indicator al sănătăţii rinichilor.

Efectele benefice se datoreaza substantelor pe care aceste flori si derivatele din ele le contin: tanin, flavonoide, saruri de potasiu, magneziu, mangan, cianina, cnicina si cicorina, antocianide si mucilagii.

2. Sucul şi decoctul de merişoare – acest fruct este cel mai cunoscut remediu pentru problememe tractului urinar şi a infecţiilor aparatului excretor, datorită acidului chinic, un compus cu rol detoxifiant care diminuează inclusiv aciditatea din urină.

În plus, merişoarele au acţiune bactericidă (datorită acizilor benzoic şi citric), diuretică, antiinflamatorie şi antiinfecţioasă. Sunt considerate cel mai bun dezinfectant urinar, care dizolvă uraţii.

Decoctul din frunze de merişor se administrează ca diuretic şi antiseptic în tratamentul bolilor căilor urinare,  îndeosebi în stări inflamatorii purulente (catar vezical, cistite, pielite, uretrite). Datorită conţinutului în tanin, acest decoct se poate folosi şi în tratamentul diareii şi hemoragiilor, potrivit bzb.ro. Se recomandă, de asemenea, în gută, reumatism, litiază urinară urică etc.

Prepararea decoctului se face prin extracţie dublă: peste două linguriţe de frunze de merişor mărunţite se toarnă 100 ml apă rece şi se lasă timp de o oră pentru macerare la rece; după aceea lichidul se strecoară într-un alt vas, iar peste frunzele rămase se toarnă 100 ml apă clocotită şi se fierb 15 minute.

Vasul se ia apoi de pe foc şi după 10 min. se strecoară conţinutul. Se amestecă ambele lichide. Se completează cu apă fiartă şi uşor răcită, până la 200 ml. Din acest decoct se ia câte o lingură la intervale de 3-4 ore.

În tratamentul infecţiilor urinare se mai folosesc tinctura din frunze de merişor şi maceratul de glicerina din muguri de merişor.

3. Ceaiul de ghimbir – reduce stresul oxidativ datoritp proprietăţilor antioxidante ale ghimbirului, ajutând la dizolvarea pietrelor şi a nisipului de la rinichi. Acest lucru se datorează unui compus activ din ghimbir, numit gingerol, care distruge eficient și fără durere pietricelele care obstrucționează tractul urinar.

Cum se prepară ceaiul de ghimbir

Ingrediente pentru 2 portii:

– 2 linguri de ghimbir proaspat razuit

– 2 cani cu apa

– 1 lingura cu miere sau alt indulcitor natural

– Sucul de la o jumatate de lamaie

Rinichii sănătoși îndeplinesc mai multe funcții în organism: reglează nivelurile de fluid ale corpului, filtrează deșeurile și toxinele din sânge şi eliberează un hormon care reglează tensiunea arterială.

De asemenea, potrivit doc.ro, rinichii activează vitamina D pentru menținerea oaselor sănătoase, eliberează hormonul care direcționează producția de globule roșii, menține echilibrul mineralelor din sânge (sodiu, fosfor, potasiu).

Dacă rinichii se îmbolnăvesc, boala renală poate duce mai departe la boli de inimă, infarct și accident vascular cerebral, tensiune arterială crescută, slăbirea oaselor, anemie sau număr scăzut de globule roșii, leziuni nervoase (neuropatie), insuficiență renală (boală renală în stadiu final) și poate puna viața în pericol.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

19 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

48 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: