Sari la conținut

Cele mai bune sfaturi pentru a scăpa de un „mont” la picior

„Montul” se dezvoltă atunci când țesutul sau osul de la baza degetului mare este deplasat. Degetul mare ia multă greutate și presiune în timpul mersului. Astfel,  „montul” pot fi foarte dureros. Creșterea poate face articulația rigidă și poate face dificilă purtarea de pantofi pentru pacient.

Principalele cauze – explică dr. Cristina Bălănescu, medic primar competenţă în medicină complementară – sunt predispoziţia genetică, demineralizarea osoasă, piciorul plat, ortostatismul (”stat în picioare” prelungit) şi încălţămintea inadecvată (care ”ajută” ceilalţi factori de risc să devină realitate).

Pe de altă parte, această deformaţie apare, în proporţie covârşitoare (95% din cazuri), la femei; explicaţia ţine atât de opţiunea masivă a doamnelor şi domnişoarelor pentru încălţămintea ”de fiţe”, cât şi de structura piciorului: din motive hormonale, ligamentele antepiciorului sunt mai laxe şi cedează, permiţând deplasarea articulaţiei.

Primele măsuri: de îndată ce observi că degetul mare ”vrea să o ia razna”, renunţă definitiv la încălţămintea ”modernă”, dar chinuitoare. Ia-ţi pantofi de calitate, comozi, cu talpă moale, din cauciuc.

Exista doua tipuri de monturi:

  • Juvenile (congenitale). Acesta apare in adolescenta, evolueaza lent si provoaca primele dureri in jurul varstei de 40 de ani.
  • Statice. Apar odata cu menopauza si evolueaza foarte rapid. Netratate, acestea pot duce la deformari complexe ale piciorului.

Câteva dintre modalitățile prin care poate fi gestionat un „mont”.

Purtați încălțăminte adecvată

Evitați să purtați flip-flops și pantofi stiletto. Purtați pantofi care au suport adecvat pentru arc și reduc presiunea exercitată pe articulația degetului mare. Pantoful trebuie să se potrivească corect cu o zonă largă a degetelor, iar în cazul unui pantof cu toc trebuie să aibă o înălțime cuprinsă între 3 și 6 cm. Nu alegeți pantofi numai pe baza dimensiunilor pantofilor. Pantofii de la diferite companii pot avea dimensiuni diferite și, prin urmare, ar trebui să acordați mai multă atenție atunci când vă alegeți încălțămintea.

Întindeți-vă degetele de la picioare

Deplasarea degetelor de la picioare poate reduce rigiditatea și ameliora durerile de la „mont”. Din când în când, scoate-ți pantofii și încovoie-ți degetele de la picioare. De asemenea, puteți folosi distanțiere de picioare noaptea sau în timp ce purtați pantofi, pentru a reduce presiunea asupra degetelor.

Reduceți inflamația

Înmuierea picioarelor în apă caldă poate calma „montul” și reduce inflamația. Inflamația poate fi, de asemenea, redusă prin înghețarea piciorului cu un pachet de gheață. În plus, pacientul poate avea nevoie să ia medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Acest lucru va ajuta la reducerea inflamației și a durerii.

Rasfata-ti picioarele

Păstrați picioarele ridicate cât mai mult timp în timpul zilei. Dacă stați în picioare pentru o mare parte a zilei, faceți pauze frecvente pentru a vă odihni picioarele.

Masaj cu uleiuri esențiale

Masajele cu uleiuri esențiale relaxante sunt o metodă terapeutică de a stimula circulația sanguină în regiunea afectată, ameliorând durerea și inflamațiile. Dacă vei aplica acest remediu în mod regulat, monturile se vor micșora și vei preveni apariția bătăturilor și a pielii întărite.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel