Sari la conținut

Cele mai bune remedii pentru calmarea arsurilor la stomac

Colita este o inflamație a colonului. Care sunt cauzele?
Sursa foto: pixabay
Unele infecții bacteriene sau virale pot declanșa colita.

Leacuri arsuri stomac. Arsurile la stomac sunt provocate de o tulburare stomacală numită reflux gastro-esofagian. Cantitatea de acid din stomac creşte atât de mult, încât ajunge să urce spre esofag, iar persoana afectată simte dureri în capul pieptului.

Respectând câteva reguli simple şi consumând anumite alimente veţi putea scăpa de aciditate şi de arsurile de stomac.

Leacuri pentru arsuri la stomac

Busuioc

Una dintre cele mai bune soluţii împotriva acidităţii şi arsurilor de stomac este să mestecaţi busuioc după mese. Vă va ajuta să scăpaţi de dureri, de greaţă şi de gaze.

Hrişcă

Hrişca este bună pentru a domoli aceste arsuri dacă o folosim în felul următor: fulgii de hrişcă se prăjesc până capătă culoarea maroniu închis, apoi se ia, la nevoie, câte un vârf de cuţit din acest praf.

Rozmarin

Un alt remediu are la bază rozmarinul sălbatic. Se prepară o infuzie obişnuită, dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită, şi se bea în reprize, câte o lingură la câteva ore, de patru-cinci ori pe zi.

Zeamă de cartofi

Pentru a calma arsurile se mai recomandă şi zeama de cartof. Stoarcem un cartof crud la storcător şi bem zeama sau putem, de asemenea, să mestecăm bine câteva feliuţe de cartof crud. Este şi un remediu pentru ulcer, dar şi un pansament pentru stomacul sănătos.

Argilă

Se prepară zilnic apă de argilă în felul următor: două linguriţe cu argilă se pun într-un pahar cu apă, se amestecă bine şi se bea dimineaţa pe stomacul gol.

Tărâţe

Apa de tărâţe este şi ea de ajutor, dar aceasta se prepară altfel: se pun câteva liguri cu tărâţe într-un borcan şi se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară şi se bea înainte de masă. Această apă ajută la echilibrarea mediului acid din stomac şi este de folos organismului, în general, fiind plină de vitamine din complexul B. Purifică şi detoxifică, curăţă tenul şi ajută rinichii să lucreze bine.

De evitat

Persoana care suferă de arsuri la stomac trebuie să se protejeze şi să nu facă abuz de cafea şi de condimente. De asemenea, usturoiul, ceapa, ardeiul iute, piperul irită stomacul sensibil şi pot accentua problemele, ajungându-se de la gastrită la ulcer.

Nu mâncaţi fructe cu un conţinut ridicat de pectine, cum ar fi merele. Dacă totuşi poftiţi la un măr, aveţi grijă să-l curăţaţi de coajă înainte de a-l consuma. Mestecaţi bine alimentele şi nu mâncaţi în grabă. De asemenea, nu lăsaţi pauze mari între mese. E de preferat ca într-o zi să aveţi trei mese principale şi două gustări, pentru ca stomacul să nu lucreze „în gol”. Beţi cel puţin opt pahare cu apă zilnic şi evitaţi cinele la ore târzii.

Când să mergi la medic

E indicat să mergeți la medic dacă disconfortul de la nivelul stomacului durează mai mult de câteva zile.

Este posibil ca medicul să vă întrebe despre simptome și să efectueze un examen fizic sau o ecografie. În unele cazuri, se face endoscopie, o procedură care permite medicului să vadă în interiorul stomacului cu ajutorul unui tub și o cameră mică, pentru a descoperi cauza.

Dacă se suspectează că motivul arsurilor la stomac e o infecție cu H. pylori, va fi nevoie de un test de respirație sau de o probă din scaun.

Ar trebui să solicitați ajutor medical imediat dacă aveți arsuri la stomace însoțite de alte simptome grave, inclusiv:

  • scaune de culoare neagră sau sânge în scaun;
  • dureri abdominale severe;
  • probleme de înghițire sau respirație;
  • vărsături severe sau vărsături de sânge;
  • slăbire inexplicabilă;
  • febră care însoțește durerea de stomac;
  • umflarea abdomenului;
  • îngălbenirea ochilor sau a pielii;
  • durere care interferează cu somnul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel