Sari la conținut

Cele mai bune remedii naturiste pentru tusea care nu mai trece. Favorizează expectorația și curăță plămânii

Pentru tusea care nu mai trece şi pentru răguşeală, de mare ajutor vă pot fi ceaiurile făcute din ridiche neagră, cel de varză albă, ambele amestecate cu miere, ca şi sucul de ceapă.

Produsele naturiste nu înlocuiesc tratamentele medicale. Sunt doar adjuvante!

Sucul de ridiche negră cu miere

Ridichile trebuie date şi prin răzătoare şi prin maşina de tocat după ce au fost curăţate de coajă. Stoarceţi ridichile iar sucul rezultat puneţi-l într-un vas emailat şi amestecaţi-l cu miere (jumătate de pahar de suc de ridiche şi o jumătate de pahar de miere) şi păstraţi-l la frigider. Copiii trebuie să consume între una şi două linguriţe iar adulţii, 1-2 linguri, de trei ori pe zi, până când tusea şi răguşeala dispar.

Siroupuri naturale anti-tusive

Unul dintre cele mai eficace siropuri pentru opriea tusei, ce poate fi folosit atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, se face cu lămâie şi glicerină. Fierbeţi, timp de 10 minute, la foc moale, o lămâie apoi stoarceţi bine lămâia într-un pahar. În sucul care rezultă se adaugă două linguri de glicerină. Amestecul se agită bine, iar paharul se umple cu miere. în loc de lămâie puteţi folosi şi oţet de mere. Siroul se bea de şase ori pe zi, câte o linguriţă, când tusea este gravă, astfel: dimineaîa, la trezire, înainte de prânz, după prânz, la câteva ore după prânz, la cină şi seara la culcare. Dacă tusea se ameliorează, se reduce şi cantitatea de sirop care se consumă.

Sucul de varză albă cu miere ajută la expectoraţie

Se face din varză proaspătă, care se curăţă de foile exterioare, se spală şi se scurge de apă. Tocaţi mai întâi varza cu cuţitul iar apoi daţi-o de două ori prin maşina de tocat şi stecuraţi-o. În suc se adaugă miere după gust. Se pătrează la frigider însă nu mai mult de 24 de ore. Până la vindecarea bronşitei se recomandă 5-6 linguri pe zi.

Sucul din ceapă uscată pentru tusea care nu mai trece

Se face din circa 100 de grame de ceapă (bulb). După ce a fost spălată, ceapa se mărunţeşte, se dă prin răzătoare şi prin maşina de tocat. Se stoarce şi se separă sucul. Se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, până la ameliorarea bolii.

Inhalaţii pe bază de plante pentru tusea care nu mai trece

Inhalaţiile de muşeţel, levanţică, cimbru acţionează asupra organismului prin fluidificarea secretiilor bronhice, ceea ce duce la uşurarea expectoraţiei.

* Luaţi părţi egale din următoarele plante: muşeţel, lenvănţică, cimbru, izmă, rozmarin, frunze şi ramuri tinere de pin de munte.

Din amestec folosiţi două linguri la un litru de apă fierbinte, pe care-l puneţi într-un vas smălţuit, cu gura largă. Persoana bolnava se aşează în faţa vasului, aplecându-se cu capul deasupra lui şi se acoperă cu un prosop de baie. Atâta timp cât din bol ies aburi se aspiră pe nas şi pe gură, alternativ, timp de 20-30 minute.

După ce prosopul este dat la o parte se şterge faţa cu o cârpă umedă, uscându-se apoi cu un prosop, acesta lăsându-se ceva timp pe cap, pănă se răcoreşte.

Se recomandă două inhalaţii pe zi, una dintre ele seara, înainte de culcare. În plus, se mai pot folosi la inhalaţii şi uleiul de brad, de pin sau de molid, datorită efctelor antiinflamatorii şi antiseptice asupra căilor respiratorii.

Puneţi câteva picături de ulei într-un vas cu apă fierbinte şi aspiraţi adânc vaporii degajaţi. Pe lângă aceste uleiuri mai puteţi apela şi la uleiul de ienupăr (are efect calmant) sau de isop, folosindu-l în acelaşi mod (se pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte şi se inspiră adânc. Se recomandă inhalaţii de 2-3 ori pe zi).

Uleiuri de brad şi pin cu efecte antiseptice

În plus, se mai pot folosi la inhalaţii şi uleiul de brad, de pin sau de molid, datorită efctelor antiinflamatorii şi antiseptice asupra căilor respiratorii. Puneţi câteva picături de ulei într-un vas cu apă fierbinte şi aspira]i adânc vaporii degajaţi. În plus, uleiul de ienupăr (cu efect calmant) sau de isop, se folosesc în acelaşi mod (se pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte şi se inspiră adânc. Se recomandă inhalaţii de 2-3 ori pe zi). O altă soluţie pentru remedierea tusei este rădăcina de nalbă. Se pune în apă rece de seara până dimineaîa. Se strecoară şi se bea apa rezultată.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel