Sari la conținut

Cele mai bune metode să-ți menții creierul tânăr. Trucuri de la neurologul Dafin Nureșanu

Activităţile fizice şi intelectuale zilnice, dar şi o alimentaţie sănătoasă pot consolida scutul de protecţie al creierului şi implicit preveni îmbolnăvirea acestuia, a spus preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR), Dafin Mureşanu, la Şcoala de Vară de Neurologie.

„Cu toate că nu reprezintă decât 2% din greutatea corpului omenesc, creierul e irigat cu 20% din totalul sângelui ce hrăneşte organismul, consumă 14% din totalul oxigenului necesar organismului şi 16% din totalul glucozei, cea care aduce energie. De aceea, un stil de viaţă sănătos coroborat cu activităţi fizice şi intelectuale zilnice, dar şi cu o alimentaţie sănătoasă poate consolida scutul de protecţie al creierului şi implicit evita îmbolnăvirea acestuia”, a spus Dafin Mureşanu, la cea de-a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, care are loc în intervalul 5 – 9 iulie la Eforie Nord.

Potrivit prof. Mureşanu, niciun tratament medical nu scuteşte pacientul de activitate fizică susţinută şi activitate cognitivă îmbinată cu starea de bine, un stil de viaţă sănătos şi o gândire pozitivă fiind foarte importante pentru creier.

„Este o lume competititvă şi e o opţiune personală cu privire la modul de viaţă. Dar, din punctul nostru de vedere, misiunea noastră este să spunem mai răspicat cum ne putem proteja creierul şi care este riscul unei munci fără pauză. Medicul trebuie să transmită un mesaj responsabilizant asupra individului, iar individul, să-şi ceară drepturile”, a mai spus Mureşanu, precizând că tinerii trebuie să înţeleagă că nu sunt nemuritori.

În cadrul programului stiinţific şi educaţional „RoNeuro Brain Days”, care a avut loc, în iunie, la Cluj-Napoca, a fost prezentat cel mai mare studiu retrospectiv din ultimul deceniu în domeniul traumatismelor cranio-cerebrale, care atrage atenţia asupra efectelor pozitive ale tratamentului cu factori neurotrofici, la pacienţii cu aceste tipuri de leziuni cerebrale. Conform acestor date, tratamentul îmbunătăţeşte semnificativ performanţele şi calitatea vieţii pacienţilor. La acest amplu studiu, coordonat de profesorul Dafin Mureşanu au participat 25 de neurochirurgi şi neurologi de top, în cea mai mare parte din România care au analizat rezultatele obţinute după tratamementul cu factori neurotrofici la un număr de de 7.769 de pacienţi cu traumatisme craniocerebrale uşoare, medii şi severe, în 10 departamente de neurochirurgie din România, pe o perioada de cinci ani.

„Acest studiu a fost o reală provocare pentru neurologie în general şi neurochirurgie în special, iar rezultatele obţinute ne arată o evidentă îmbunătăţire a stării de sănătate a pacienţilor care suferă leziuni traumatice ale creierului, produse în mare parte de accidente rutiere, dacă noul tratament este aplicat în primele 48 de ore de la producerea accidentului”, a spus Mureşanu.

Dafin Mureşanu este profesor la Universitatea de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, preşedinte al Societăţii de Neurologie din România şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).

La cea de-a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, organizată de Fundaţia SSNN împreună cu SNR şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR) şi a Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), participă prof. dr. Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, Centrul Medical Sourasky, şi prof. dr. Ovidiu Băjenaru, de la Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, preşedintele de onoare ad vitam al Societăţii SNR.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel