Sari la conținut

Cele mai bune laxative naturale care vindecă instantaneu constipația

probleme digestive
Sursa: arhiva Doctorul Zilei
Cum să tratezi și să previi constipația

Laxativele pot avea un impact puternic asupra sănătății tale digestive. Datorită efectului lor asupra organismului, laxativele pot ajuta la ameliorarea constipației și la promovarea mișcărilor intestinale regulate. În mod surprinzător, există multe laxative naturale care pot fi la fel de eficiente ca și produsele fără prescripție medicală în prevenirea constipației. Acest articol va analiza mai multe laxative naturale și cum funcționează.

1. Semințe de chia

Fibrele sunt un tratament natural și una dintre primele linii de apărare împotriva constipației.
Semințele de chia sunt deosebit de bogate în fibre, conținând 11 grame în doar 1 uncie (28 grame).
Conțin în principal fibre insolubile, dar aproximativ 3% din conținutul total de fibre constă din fibre solubile.

Fibrele solubile absorb apa pentru a forma un gel, care poate ajuta la formarea de scaune mai moi pentru a ameliora constipatia.

2. Fructele de pădure

Majoritatea fructelor de pădure sunt relativ bogate în fibre, ceea ce le face o alegere excelentă ca laxativ natural ușor.

Fructele de pădure conțin două tipuri de fibre: solubile și insolubile.

Fibrele solubile, cum ar fi în semințele de chia, absoarbe apa în intestine pentru a forma o substanță asemănătoare gelului care ajută la înmuierea scaunelor.

Fibrele insolubile nu absoarbe apa, ci se deplaseaza prin corp intacte, crescand volumul scaunului pentru o trecere mai usoara.

3. Fasolea

Leguminoasele sunt o familie de plante comestibile care include fasole, năut, linte, mazăre și alune. Leguminoasele sunt bogate în fibre, ceea ce poate încuraja consumul regulat.

De exemplu, o cană (198 grame) de linte fiartă conține 15,6 grame de fibre, în timp ce 1 cană (164 grame) de năut oferă 12,5 grame de fibre.

Consumul de leguminoase poate ajuta la creșterea producției de acid butiric de către organism, un acid gras cu lanț scurt care poate acționa ca un laxativ natural.

Studiile arată că acidul butiric poate ajuta la tratarea constipației prin îmbunătățirea mișcării tractului digestiv.

De asemenea, acționează ca un antiinflamator pentru a reduce inflamația intestinală care poate fi asociată cu anumite tulburări digestive, cum ar fi boala Crohn sau boala inflamatorie intestinală.

4. Semințele de in

Cu conținutul lor ridicat de acizi grași omega-3 și cantități mari de proteine, semințele de in sunt bogate în nutrienți care le fac un plus sănătos pentru orice dietă.

Nu numai atât, dar semințele de in au proprietăți laxative naturale și sunt un tratament eficient atât pentru constipație, cât și pentru diaree.

Semințele de in conțin un amestec bun de fibre solubile și insolubile, care ajută la reducerea timpului de tranzit intestinal și adaugă volum scaunului.

O lingură (10 grame) de semințe de in oferă 2 grame de fibre insolubile, plus 1 gram de fibre solubile.

5. Chefir

Kefirul este un produs din lapte fermentat. Conține probiotice, un tip de bacterii intestinale benefice cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției imunitare și îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv.

Consumul de probiotice prin alimente sau suplimente poate crește constant consistența scaunului, îmbunătățind în același timp consistența scaunului și accelerând tranzitul intestinal.

După ce au consumat 17 uncii (500 ml) pe zi timp de patru săptămâni, participanții au crescut frecvența scaunelor, au îmbunătățit consistența și au redus utilizarea laxativelor.

6. Ulei de ricin

Produs din boabe de ricin, uleiul de ricin are o istorie lungă de a fi folosit ca laxativ natural. După ce se consumă ulei de ricin, se eliberează acid ricinoleic, un acid gras nesaturat responsabil pentru efectele sale laxative.

Acidul ricinoleic funcționează prin activarea unui receptor specific în tractul digestiv care crește mișcarea mușchilor intestinali pentru a induce mișcările intestinale.

Un studiu a constatat că uleiul de ricin poate ameliora simptomele de constipație prin înmuierea scaunelor, reducerea efortului în timpul mișcărilor intestinale și reducerea senzației de mișcări intestinale incomplete.

7. Legumele verzi

Legumele verzi precum spanacul și varza funcționează în mai multe moduri pentru a îmbunătăți regularitatea și pentru a preveni constipația.

În primul rând, sunt foarte dense în nutrienți, ceea ce înseamnă că oferă o cantitate bună de vitamine, minerale și fibre cu relativ puține calorii.

De exemplu, fiecare cană (67 de grame) de kale furnizează 1,3 grame de fibre care stimulează regularitatea și are doar aproximativ 33 de calorii.

Legumele verzi sunt, de asemenea, bogate în magneziu. Acesta este ingredientul principal al multor laxative, deoarece ajută la atragerea apei în intestine pentru a ajuta la eliminarea scaunului.

Mai multe studii au arătat că aportul scăzut de magneziu poate fi asociat cu constipația, așa că asigurarea unui aport adecvat de magneziu este importantă pentru a menține regularitatea.

8. Senna

Extras din planta Senna alexandrina, senna este o plantă folosită în mod obișnuit ca laxativ natural stimulant.

Senna se găsește în multe produse populare fără prescripție medicală, cum ar fi Ex-Lax, Senna-Lax și Senokot. Efectele de reducere a constipației ale Sennei sunt atribuite conținutului de sennozide al plantei.

9. Mere

Merele sunt bogate în fibre, oferind 3 grame de fibre pe cană (125 grame).

În plus, sunt pline de pectină, o fibră solubilă care poate acționa ca un laxativ.

10. Ulei de măsline

Mai multe studii au descoperit că consumul de ulei de măsline poate fi o modalitate eficientă de a ameliora constipația.

Acționează ca un laxativ lubrifiant, oferind o acoperire în rect permițând trecerea mai ușoară, stimulând în același timp intestinul subțire să accelereze tranzitul.

Într-un studiu, cercetătorii au combinat uleiul de măsline cu o formulă tradițională de curățare a colonului și au descoperit că formula este mai eficientă atunci când este combinată cu ulei de măsline.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel