Din cuprinsul articolului
Dacă unul dintre obiectivele de sănătate este să mențineți echilibrul zahărului din sânge , există șanse mari în bucătărie să fie aprovizionată cu alimente precum ouă, avocado și fasole. Totuși, un medic nutriționist a oferit câteva sfaturi generale pentru menținerea stabilă a zahărului din sânge.
Sarah Schlichter, medic nutriționist, spune că câteva sfaturi generale pentru menținerea stabilă a zahărului din sânge sunt să acordați prioritate alimentelor bogate în fibre, proteine și carbohidrați complecși, minimizând în același timp alimentele bogate în carbohidrați.
Potrivit ei, acest mod de a mânca este bun atât pentru minte, cât și pentru corp. Din punct de vedere mental, veți observa mai puține schimbări de dispoziție. Menținerea unui nivel echilibrat al zahărului din sânge este, de asemenea, benefică pentru sănătatea sistemului cardiovascular.
Dar mâncatul pentru a echilibra zahărul din sânge este doar o parte a ecuației; de asemenea, este important să iei în considerare ce bei. La fel ca alimentele, există unele băuturi care mențin stabilă glicemia, în timp ce altele o pot înrăutăți. Iată cele mai bune și mai proaste băuturi pentru echilibrarea zahărului din sânge, spun nutriționiștii.
Cele mai proaste băuturi pentru zahăr din sânge
Dacă doriți să vă împiedicați creșterea glicemiei, Schlichter spune că primul tip de băutură la care trebuie să aveți grijă este alcoolul. Ea explică că alcoolul poate afecta hormonii și poate reduce capacitatea insulinei de a funcționa corect pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. Acest lucru, spune ea, poate duce la niveluri instabile de zahăr din sânge. Ea spune că berea și băuturile amestecate sunt deosebit de dăunătoare pentru stabilitatea zahărului din sânge, deoarece tind să fie bogate în carbohidrați.
Dacă luați medicamente pentru reglarea zahărului din sânge, Schlichter adaugă că consumul de alcool poate interfera cu eficacitatea acestora. „Pentru a gestiona mai bine nivelul zahărului din sânge, oamenii ar trebui să evite să bea pe stomacul gol sau când nivelul zahărului din sânge este scăzut”, adaugă Schlichter.
Pe lângă faptul că este atent la consumul de alcool, Kieran Campbell, MD și dietetician înregistrat, spune că sucurile, ceaiurile dulci, băuturile energizante, băuturile pentru sport, băuturile cu cafea îndulcită și băuturile cu sucuri de fructe pot determina creșterea glicemiei. Deci, dacă doriți să mențineți un nivel stabil de zahăr din sânge, aceste băuturi ar trebui reduse la minimum sau evitate.
Băuturi pentru scăderea zahărului din sânge
Acum că știi ce băuturi pot crește nivelul zahărului din sânge, vine o altă întrebare: ce ar trebui să bei în schimb? Campbell spune că există două băuturi pe care ar trebui să le acordați prioritate dacă gestionarea zahărului din sânge este un obiectiv important pentru sănătate.
Apa și ceai verde pentru scăderea zahărului din sânge
Adevărul este că 47% dintre oameni nu beau suficientă apă – băutura despre care Campbell spune că este cea mai importantă pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
„Apa nu va crește și nici nu va scădea glicemia, dar poate preveni episoadele de hiperglicemie prin reglarea hormonilor care pot afecta stabilizarea glucozei și producția de urină”, explică ea.
Acest lucru este important deoarece, în timp ce apa singură nu va scădea nivelul zahărului din sânge, deshidratarea le poate crește, deoarece face ca glicemia să devină prea concentrată.
Campbell subliniază că organismul literalmente nu poate funcționa dacă nu este hidratat corespunzător.
„De aceea apa ar trebui să fie băutura numărul unu pentru toată lumea, indiferent de nivelul de zahăr din sânge sau de alte afecțiuni medicale pe care le puteți avea”, spune ea.
Ceai verde fără zahăr
Campbell spune că o băutură care poate reduce de fapt glicemia este ceaiul verde neîndulcit. Ea subliniază un studiu științific care arată că persoanele care beau ceai verde au o îmbunătățire a metabolismului glucozei (descompunerea carbohidraților în zaharuri simple care sunt transformate în glucoză, astfel încât celulele să primească alimente) în comparație cu persoanele care beau cafea decofeinizată, ceai negru sau ceai oolong.