Din cuprinsul articolului
Cele mai bune diete pentru creier și memorie. Prof. dr. Leon Dănăilă: Alimentația contează foarte mult pentru starea de sănătate a adultului vârstnic.
Născut în Darabani, județul Botoșani, în urmă cu 90 de ani, medicul chirurg, Leon Dănăilă figurează printre cele 500 de genii ale secolului 21. A făcut peste 40 de mii de operatii pe creier, a publicat peste 50 de carti dar cel mai important a fost cel care a introdus, în România, microscopul operator si care a facut operatii pe creier cu laser.
Profesorul Leon Dănăilă este în continuare fascinat de creier și, în special, de ceea ce încă nu se știe despre acesta! În evaluarea stării de sănătate a unui individ, atrage atenția profesorul Dănăilă, nu trebuie să fie trecute cu vederea rezistența genetică,mediul în care trăiește respectiva persoană sau vârsta.
„Imunitatea scade odată cu vârsta. Dar dacă individul respectiv face o activitate fizică în fiecare zi, ține cont de un regim alimentar, pentru că alimentația contează foarte mult pentru starea de sănătate a adultului vârstnic, împiedică dezvoltarea bolilor neurodegenerative ale creierului, adică starea cognitivă, memoria, activitatea motorie”, a explicat celebrul medic neurochirurg, la Trinitas TV.
Somitate mondială în domeniul neurochirurgiei, academicianul Leon Dănăilă recomandă face o serie de recomandări privind dietele benefice pentru sănătatea creierului și persoanele în vârstă.
„Uleiul de măsline nu mărește colesterolul. Grăsimile saturate, adică grăsimile care, explicat pe scurt, se solidifică și sunt foarte nocive pentru organism. Slănina, untura, untul sunt nocive pentru organism. Iar odată ce înaintează în vârstă, oamenii nu trebuie să consume aceste grăsimi saturate.
Grăsimile nesaturate, grăsimi mononesaturate, de tipul Omega-3, sau polinesaturate, trebuie consumate”, a spus Leon Dănăilă.
„Mai este un regim foarte bun, regimul Okinawa, din regiunea recunoscută cu cei mai mulți vârstnici, care depășesc vârsta de 90 de ani, ajung până la 100 de ani. Am citit chiar anul trecut într-o revistă că un profesor era ținut în facultate la 103 ani. Încă preda datorită faptului că a avut un regim de viață foarte ponderat, bazat pe fructe, pe legume, fructe de mare, pe ulei de măsline, pe cartoful dulce, specific regiunilor respective.
Acest tip de regim îi ajută pe indivizii respectivi să ducă o îmbătrânire sănătoasă, dar să-și prelungească și viața. Speranța de viață a acestora este cea mai ridicată. Este permis și să bei o cantitate mică de vin, ei au și o țuică a lor.
Carnea albă este preferată, în cantități mici. Carnea de porc, dar fără grăsime, este, la fel, indicată. Carnea de porc este bună pentru că, partea slabă, conține cea mai mare cantitate de proteină. Dar grăsimea și untura de porc fac parte din grăsimile saturate și nu sunt bune pentru a fi consumate. Fac ateroscleroză, se depun pe vasele sangvine și individul respectiv are o speranță de viață foarte scăzută”, a explicat profesorul Leon Dănăilă.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…