Sari la conținut

Cele mai bune alimente și vitamine pentru detoxifierea plămânilor

Din cuprinsul articolului

Sănătatea plămânilor. Plămânul este un organ pereche, complex, de consistență spongioasă, ce face parte din sistemul respirator și se situează în cutia toracică.

Plămânii au rol esențial în respirație – prin absorbția și transportarea oxigenului inspirat către sistemul circulator și, ulterior, absorbția dioxidului de carbon din sânge către exterior, prin expirație. De asemenea, potrivit unor studii recente, plămânii au rol și în producția de trombocite.

În perioada copilăriei, plămânii au culoarea alb-roz, însă pe măsură ce se înaintează în vârstă ei capătă o nuanță mai închisă din cauza substanțelor poluante prezente în aerul respirat.

În plus, și alte substanțe din mediul înconjurător, cum ar fi bacteriile, virusurile ori agenții alergeni precum polenul, dar și unele obiceiuri nocive dintre care fumatul este cel mai periculos, reprezintă o provocare pentru bunăstarea plămânilor.

De aceea, este recomandată urmarea unor ponturi pentru a menține sănătatea acestor organe indispensabile respirației.

O dieta prietenoasa cu plamanii

Nutrientii esentiali: betacarotenul protejeaza plamanii de fum si poluanti atmosferici, mentinand curati si sanatosi micii saculeti de aer. Seleniul mentine plamanii elastici. Vitaminele C si E sunt responsabile pentru regenerarea celulara, lupta impotriva imbatranirii celulelor si protejeaza plamanii de deteriorarea oxidativa.

Mentine-te hidratat: bea multa apa; acest lucru confera o consistenta redusa mucusului ce captuseste caile respiratorii si plamanii. Deshidratarea face ca mucusul sa se ingroase, incetinind respiratia si facandu-te mai susceptibil la boli.

Ghimbirul, usturoiul, ceapa si alte asemenea alimente condimentate micsoreaza inflamatiile si lupta impotriva infectiilor

Legumele crucifere sunt bogate in clorofila, ajuta la crearea sangelui si sunt bogate in antioxidanti. Un studiu din 2010 a descoperit ca oamenii care consumau mai multe legume crucifere aveau un risc injumatatit de cancer comparativ cu cei care consumau mai putine astfel de legume, spune dr. Edelman.

Consuma mere care sunt bogate in vitaminele E si C, in flavonoizi, care ajuta la functionarea optima a plamanilor.

Morcovii, bogati in vitamina A, licopen si antioxidanti, micsoreaza sansele de a dezvolta boli pulmonare.

Sucul de merisoare, de grepfruit si de noni sunt toate bogate in antioxidanti si ajuta la mentinerea unui sistem respirator sanatos.

Untul nedegresat, carnea rosie, branza si dulciurile procesate, consumate din abundenta de suferinzii de boli respiratorii, le dauneaza, potrivit unui recent studiu facut in Australia.

Produsele lactate si alimentele grase sporesc formarea de mucus si blocheaza caile respiratorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel