Sari la conținut

Cele mai bune alimente și băuturi care elimină acidul uric din articulații și ameliorează guta

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Acid uric crescut. Acidul uric este un produs rezidual pe care corpul îl produce pe măsură ce descompune purinele. Apoi corpul îl îndepărtează prin urină și scaun.

Un nivel sănătos de acid uric variază, de obicei, de la 2,5 miligrame pe decilitru (mg / dl) la 7,0 mg / dl la bărbați și 1,5 mg / dl la 6,0 mg / dl la femei. Concentrațiile mai mari de 7,0 mg / dl la bărbați și 6,0 mg / dl la femei, înseamnă hiperuricemie, principala cauză de apariție a gutei.

Guta este o formă dureroasă de artrită caracterizată de dureri articulare foarte mari și cauzată de prezența unei cantități prea mari de acid uric în sânge și în țesuturi.

Unii oameni au nevoie de medicamente pentru tratarea gutei, dar modificările stilului de viață pot ajuta, de asemenea. Scăderea acidului uric poate reduce riscul de gută și poate preveni chiar crizele ulterioare la persoanele cu această afecțiune.

Cu toate acestea, riscul de gută depinde de mai mulți factori, nu doar de stilul de viață, deci este important să discutați cu un medic despre cele mai bune strategii de prevenire a gutei.

În acest articol, aflați despre opt moduri naturale de a reduce nivelurile de acid uric.

1. Limitați consumul de alimente bogate în purine

Purinele sunt compuși care apar, în mod natural, în unele alimente. Pe măsură ce corpul descompune purinele, produce acid uric. Procesul de metabolizare a alimentelor bogate în purine poate duce la gută, determinând organismul să producă prea mult acid uric.

Unele alimente care au un conținut ridicat de purine sunt altfel sănătoase, astfel încât scopul ar trebui să fie reducerea aportului de purine, mai degrabă decât evitarea lor completă.

Alimentele cu conținut ridicat de purine includ:

  • carne de vânat;
  • păstrăv, ton, sardine, hamsii, midii și hering;
  • exces de alcool, inclusiv bere și lichior;
  • alimente bogate în grăsimi, cum ar fi slănină, produse lactate și carne roșie (inclusiv carne de vităl);
  • organe, de exemplu, ficat;
  • alimente și băuturi cu zahăr.

Alimentele cu conținut moderat de purine includ:

  • majoritatea celorlalte tipuri de carne, inclusiv carne de pasăre;
  • stridii, creveți, crab și homar.

2. Consumați mai multe alimente cu conținut scăzut de purine

Prin trecerea de la alimentele cu un conținut ridicat de purine la cele cu un conținut mai mic de purine, este posibil ca unele persoane să poată scădea constant nivelurile de acid uric sau cel puțin să evite creșteri suplimentare. Unele alimente cu conținut scăzut de purine includ:

  • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi;
  • unt de arahide și majoritatea nucilor;
  • majoritatea fructelor și legumelor;
  • cafea;
  • orez integral, pâine și cartofi.

Doar schimbările dietetice nu vă vor scăpa de gută, dar pot ajuta la prevenirea puseelor. De asemenea, este important să rețineți că nu toată lumea care are gută consumă o dietă bogată în purine.

Alți factori, cum ar fi susceptibilitatea genetică, joacă, de asemenea, un rol. Afro-americanii sunt mai vulnerabili la gută decât caucazienii. Femeile aflate în postmenopauză și persoanele cu obezitate prezintă, de asemenea, un risc mai mare.

3. Evitați medicamentele care cresc nivelul acidului uric

Anumite medicamente pot crește nivelul acidului uric. Aceste medicamente includ:

  • medicamente diuretice, cum ar fi furosemid și hidroclorotiazidă;
  • medicamente care suprimă sistemul imunitar, mai ales înainte sau după un transplant de organe;
  • aspirină în doză mică.

Medicamentele care cresc nivelul acidului uric pot oferi beneficii esențiale pentru sănătate, totuși, astfel încât ar trebui să vorbitți cu un medic înainte de a schimba orice tratament.

4. Mențineți o greutate corporală sănătoasă

Atingerea unei greutăți corporale sănătoase poate ajuta la reducerea riscului de apariție a gutei. Obezitatea crește riscul de gută, în special la persoanele cu vârste mai mici.

Kilogramele în plus cresc și riscul de sindrom metabolic al unei persoane. Pot crește tensiunea arterială și colesterolul, crescând în același timp riscul de boli de inimă. În timp ce aceste efecte sunt dăunătoare în sine, supraponderalitatea are, de asemenea, o asociere cu un risc mai mare de niveluri ridicate de acid uric în sânge, crescând riscul de gută.

Pierderea rapidă în greutate, mai ales atunci când apare din cauza înfometării, poate crește nivelul acidului uric. Prin urmare, oamenii ar trebui să se concentreze pe modificări durabile pentru a-și gestiona greutatea, cum ar fi să devină mai activi, să adopte o dietă echilibrată și să aleagă alimente bogate în nutrienți.

5. Evitați alcoolul și băuturile cu zahăr

Consumul crescut atât de alcool, cât și de băuturi cu zahăr – cum ar fi băuturile răcoritoare și sucurile îndulcite – se corelează cu un risc crescut de a dezvolta gută.

Alcoolul și băuturile îndulcite adaugă, de asemenea, calorii inutile dietei, cauzând creștere în greutate și probleme metabolice.

6. Bea cafea

Studiile indică faptul că persoanele care beau cafea sunt mai puțin predispuse să dezvolte gută. De exemplu, o  analiză a datelor colectate de la femeile participante la un studiu a constatat că riscul de gută a scăzut odată cu creșterea consumului de cafea.

Femeile care au consumat 1 până la 3 căni de cafea pe zi au avut o reducere cu 22% a riscului de gută comparativ cu cele care nu au băut cafea. Femeile care au consumat mai mult de 4 căni de cafea pe zi au înregistrat o scădere cu 57% a riscului de a suferi de această afecțiune.

Mai multe au asociat, de asemenea, consumul de cafea cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. O cercetare 2014  despre consumul de cafea pe termen lung a constatat că persoanele care au consumat 3-5 cani de cafea pe zi au cel mai mic risc de boli cardiovasculare.

Deoarece persoanele cu gută prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, consumul de cafea poate contribui la îmbunătățirea sănătății lor generale.

7. Încercați un supliment cu vitamina C

Administrarea unui supliment cu vitamina C poate reduce riscul de gută. O meta-analiză din 2011 a 13 studii randomizate controlate a constatat că vitamina C a redus semnificativ nivelurile de acid uric din sânge.

Nivelurile reduse de acid uric ar putea reduce riscul de atacuri de gută. Cercetările nu au dovedit, în mod concludent, că vitamina C tratează sau previne guta, totuși – doar că scade nivelul de acid uric.

8. Mănâncă vișine

Cercetările preliminare sugerează că cireșele ar putea reduce riscul de atacuri de gută, în special la persoanele cu antecedente de boală.

Un studiu din 2012, realizaat pe 633 de persoane cu gută, a constatat că consumul de cireșe timp de 2 zile a redus riscul unui atac de gută cu 35%, comparativ cu consumul de cireșe.

Acest efect a persistat chiar și atunci când cercetătorii au controlat factorii de risc, cum ar fi vârsta, sexul, consumul de alcool și utilizarea diureticelor sau a medicamentelor anti-gută.

Dintre persoanele care au utilizat și alopurinol, un medicament anti-gută, combinația dintre medicament și cireșe a redus riscul unui alt atac cu 75%.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel