Sari la conținut

Cele mai bune alimente pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată

tensiune arteriala
Sursă foto: Getty Images

Dacă suferiți de hipertensiune sau tensiune arterială ridicată, probabil că vi s-a spus de către mai mulți profesioniști din domeniul sănătății să faceți mai multe ajustări ale stilului de viață. Modificările alimentare, exercițiile fizice regulate, reducerea stresului și multe altele pot ajuta la scăderea naturală a tensiunii arteriale, conform National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Cu toate acestea, dieta dvs. este unul dintre cele mai bune locuri pentru a începe, deoarece substanțele nutritive naturale conțin mai mulți compuși benefici care aduc beneficii sănătății cardiovasculare.

Evitați alimentele procesate

În general, ar trebui să evitați toate alimentele procesate, în special alimentele ultraprocesate, atunci când aveți hipertensiune arterială. Aceste alimente includ carbohidrații și zaharurile rafinate, dulciurile ambalate, sucurile, băuturile energizante, mezelurile, sosurile îmbuteliate și multe altele. În schimb, este mai bine să vă concentrați pe consumul de fructe proaspete, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe și proteine slabe, cum ar fi peștele sălbatic și puiul organic.

Atunci când obțineți substanțele nutritive prin alimente integrale, în loc de suplimente, organismul le poate utiliza mai eficient. Diferite studii indică faptul că separarea unui singur nutrient, cum ar fi vitamina C sau acizii grași omega-3, și concentrarea acestuia sub formă de pastile nu este la fel de eficientă ca atunci când este sub formă de alimente naturale.

Ce este hipertensiunea arterială?

Deseori denumită „ucigașul tăcut”, hipertensiunea arterială afectează aproape 50% din populația adultă a SUA. Asociația Americană a Inimii (AHA) afirmă că criteriile pentru hipertensiunea arterială sunt:

  • Tensiune arterială normală: mai mică de 120/80 milimetri de mercur (mmHg)
  • Tensiune arterială crescută: sistolică între 120 și 129 mmHg și diastolică între 80 și 89 mmHg
  • Stadiul 1: sistolică între 130 și 139 mmHg sau diastolică între 80 și 89 mmHg
  • Stadiul 2: sistolică cel puțin 140 mmHg sau diastolică cel puțin 90 mmHg
  • Criză hipertensivă: sistolică mai mare de 180 mmHg sau diastolică mai mare de 120 mmHg, persoanele necesitând schimbări rapide ale medicației dacă nu există alte probleme de sănătate

Dacă sunteți îngrijorat de tensiunea arterială, primul pas este să vă verificați tensiunea de către un profesionist din domeniul sănătății. După determinarea stării tensiunii arteriale, puteți lua măsurile adecvate și puteți începe să mâncați mai multe dintre următoarele alimente, mai ales dacă tensiunea dvs. este pe partea superioară.

Tensiune arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorușl Zilei

Condimente fără sare

Sarea este ascunsă în multe amestecuri de condimente, cum ar fi condimente pentru friptură, condimente pentru rotisor și majoritatea celorlalte amestecuri. Reduceți cantitatea de sare pe care o folosiți prin utilizarea diferitelor ierburi și condimente. Ne referim la condimente precum busuioc, pătrunjel, paprika, turmeric, praf de usturoi, piper alb, praf de curry, praf de chili, marjoram etc. Înțelegeți ideea, nu-i așa?

Ierburile și condimentele uscate pot ajuta la reducerea consumului de sare, deoarece nu conțin adaosul de sodiu pe care îl au amestecurile obișnuite de condimente. Sarea de ceapă sau sarea de usturoi, de exemplu, ar trebui evitate. În schimb, optați pentru praf de ceapă sau praf de usturoi.

Tărâțe de ovăz

Fulgii de ovăz pot fi o alegere excelentă pentru micul dejun, atât timp cât nu consumați pachetele de fulgi de ovăz aromați. Acestea sunt extrem de problematice pentru că sunt aparent sănătoase, dar bogate în zahăr, sodiu și ingrediente procesate. În loc de pachetele de fulgi de ovăz, alegeți tărâțele de ovăz, care sunt o sursă excelentă de fibre, un nutrient care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății digestive. Tărâțele de ovăz conțin, de asemenea, fibre solubile, care și-au demonstrat capacitatea de a reduce nivelul colesterolului LDL (rău). De asemenea, puteți alege ovăz de modă veche sau ovăz tăiat în oțel, care sunt cele mai puțin procesate dintre celelalte soiuri de ovăz.

Bucurați-vă de banane

Experții în sănătate recomandă ca persoanele cu hipertensiune arterială să consume banane, deoarece acestea sunt deosebit de bogate în potasiu. Diferite studii indică faptul că persoanele cu hipertensiune arterială au o nevoie crescută de potasiu, de care unele persoane tind să ducă lipsă în dietele lor zilnice. O lipsă de potasiu poate avea un impact asupra ritmului cardiac și a funcției musculare. În plus, bananele sunt bogate în fibre, care pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale.

Consumați semințe de in

Semințele de in, care provin din planta de in, sunt bogate în ulei de in, despre care se crede că reduce hipertensiunea arterială. Cercetătorii atribuie acest lucru conținutului impresionant de acizi grași omega-3. Atunci când zdrobiți semințele de in în făină de semințe de in (semințe de in măcinate), organismul absoarbe mai ușor omega-3. De aceea, recomandăm oamenilor să folosească această variantă.

Mâncați fasole Lima

Majoritatea fasolei, inclusiv fasolea Lima, sunt surse excelente de fibre și proteine. Fasolea Lima se întâmplă să fie o alegere alimentară excelentă pentru persoanele care doresc să scadă în mod natural tensiunea arterială. Acestea sunt mai bogate în potasiu decât majoritatea celorlalte fasole, iar potasiul poate ajuta la reducerea nivelului de sodiu din organism. Cel mai bun mod de a vă bucura de fasolea Lima este să cumpărați versiunile necoapte și să le fierbeți în apă până se înmoaie. Varietățile la conservă pot fi discutabile, din cauza faptului că multe conserve de fasole conțin multă sare. Dacă găsiți o conservă cu „fără sare adăugată” pe etichetă, nu ezitați să o savurați!

 

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel