Sari la conținut

Cele mai bune alimente pentru oase și articulații. Cum menții sănătatea sistemului osos, în mod natural?

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un stil de viață sănătos este bazat pe 3 elemente principale: alimentația, odihna și exercițiile fizice. Acestea stimulează menținerea sănătății generale a organismului și, de asemenea, întărește funcțiile fundamentale. În privința oaselor, alimentația este esențială. Iată care sunt cele mai bune alimente pentru oase și articulații și cum te pot ajuta să ai un sistem osos puternic și sănătos.

Alimentația este un element foarte important când vine vorba despre sistemul osos, în special în primii ani de viață. În această perioadă oasele se dezvoltă și se consolidează pentru tot restul vieții. Pentru a fi sănătoase și puternice, acestea au nevoie de o serie de nutrienți esențiali pe care îi poți obține prin alimentație.

Cele mai bune alimente pentru oase și articulații

În privința dezvoltării unor oase puternice, există două elemente nutritive fundamentale: calciul și vitamina D. Calciul susține oasele și structura dinților, în timp ce vitamina D îmbunătățește absorbția calciului și creșterea oaselor. Dacă veți dezvolta osteoporoză, o boală caracterizată prin oase fragile, obținerea calciului și a vitaminei D poate încetini boala și ajută la prevenirea fracturilor.

Sardine

Sardinele conțin o cantitate surprinzătoare de vitamina D și calciu. Acestea pot fi consumate în diferite moduri și, de asemenea, conțin și alți nutrienți esențiali, precum omega-3.

Somon

Somonul este cunoscut pentru cantitatea ridicată de acizi grași omega 3. O bucată de somon (aproximativ 100 de grame) conține mai mult de 100% din cantitatea de vitamina D necesară în fiecare zi.

Verdețuri

Legumele cu frunze verzi nu sunt o alegere buna numai a vegetarienilor, ci si a persoanelor care isi doresc o dieta echilibrata pentru sistemul osteoarticular, fara a apela la prea multe vitamine pentru oase si articulatii sau suplimente pentru intarirea oaselor.

Consumul de spanac, salata verde si broccoli aduce un aport mare de vitamina K, magneziu, calciu si siliciu – nutrienti foarte importanti pentru a fortifica sistemul osos. Alaturi de suplimente pentru intarirea oaselor, se poate consuma spanac gatit, care contine 25% din calciul necesar zilnic, precum si fibre, vitamina A si fier. La fel de bune sunt si stevia sau sparanghelul.

Alimente bogate în sulf pentru articulații

Usturoiul, ceapa, oul, conopida și sparanghelul sunt alimente bogate în sulf, un mineral utilizat de organism la refacerea țesutului osos, cartilajului și țesutului conjunctiv. Sulful facilitează absorbția calciului, un element esențial în menținerea sănătoasă a sistemului osos. Lipsa acestuia în organism poate duce la slăbirea unghiilor și părului, probleme la nivelul articulațiilor, tulburări ale sistemului nervos, dezechilibru al minerale din organism, întârzierea creșterii și probleme în metabolizarea lipidelor și carbohidraților.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel