Din cuprinsul articolului
Răcelile comune, grija, infecțiile virale respiratorii ne pun mereu în dificultate, mai ales în sezonul rece. Deși prevenirea acestora este esențială, există și câteva sfaturi și remedii care te vor ajuta să le combați, odată instalate.
Sistemul imunitar este responsabil pentru eliminarea și combaterea agenților patogeni care au pătruns în organism. Acesta are nevoie de o multitudine de nutrienți pentru a fi puternic și pentru a funcționa în mod eficient.
Alimentația este elementul principal când vine vorba de sistemul nostru imunitar. Totuși, din păcate, alimentația este din ce în ce mai săracă în produse naturale, curate și lipsite de aditivi.
Pentru a avea un sistem imunitar bun trebuie să avem grijă la ceea ce mâncăm zilnic. De asemenea, sportul și odihna nu trebuie să lipsească din stilul de viață sănătos.
Dacă infecțiile virale respiratorii s-au instalat deja poți încerca câteva alimente care te vor ajuta să te vindeci mai repede.
Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare o serie de alimente eficiente care ne vor ajuta să ne vindecăm mai repede organismul și, de asemenea, să ne întărim sistemul imunitar.
„Pentru o recuperare mai rapidă și pentru a ne întări sistemul imunitar, sunt recomandate următoarele alimente:
1. Iaurt – reprezintă o alegere bună pentru menținerea sănătății microbiotei intestinale responsabilă de imunitatea noastră.
2. Supa de pui/ legume – este un aliment ușor de preparat și digerat, aduce o multitudine de vitamine și minerale, combate congestia căilor aeriene superioare.
3. Legume colorate în roșu și verde (ardei, brocoli, spanac, varză) pregătite la abur, aduc o bogăție de substante fitochimice și vitamina C, cu rol important în întărirea sistemului imunitar. Reprezintă de asemenea o bună sursă de fibre necesare microbiotei intestinale.
4. Portacale și grepfruturi – fructe bogate în vitamina C, acid folic și fibre, consumate ca atare.
5. Fructe de pădure și rodii – pentru bogăția lor în antioxidanți și vitamina C.
6. Banane – pentru bogăția lor în minerale, vitamine și glucide.
7. Ceaiuri de plante și fructe cu lămâie (adaugată când ceaiul nu mai este prea fierbinte) – hidratează, calmează și aduce energie. Dacă vă place ghimbirul, un ceai de ghimbir cu miere și lămâie, este de asemenea foarte bun, atât în combaterea inflamației cât și pentru atenuarea stării de greață.
8. Miere – importană pentru calmarea durerii în gât și ca stimulator al imunității.
9. Ulei de măsline extravirgin presat la rece – ca sursă de grăsimi sănătoase și antioxidanți.
10. Ca sursă de glucide se recomandă cartoful și morcovul – legume bogate în amidon, aduc energie ușor asimilabilă, fiind ușor de digerat. Se pot consuma de asemenea: pâine prăjită, orez, cereale integrale.
11. Ca sursă de proteine, zinc și seleniu, importante pentru întărirea imunității ,se recomandă: oul fiert moale, pește slab, carne de curcan. Se recomandă de asemenea somon (pește bogat în omega-3, grăsime cu important rol antiinflamator și în imunitate)”, scrie Conf. Dr. Maria Nițescu.
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…
Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…