Din cuprinsul articolului
Din ce în ce mai multe persoane vorbesc despre menopauză. În timp ce anterior subiectul era destul de tabu, femeile vorbesc acum deschis despre simptomele lor și despre modul în care le fac față.
În mod obișnuit, femeile se confruntă cu menopauza la începutul vârstei de 50 de ani, deși unele femei vor fi mai tinere, iar altele mai în vârstă. Iar simptomele pot varia de la ușoare la severe, de la schimbări de dispoziție și creștere în greutate la transpirații nocturne, bufeuri și frisoane Pentru unele, terapia de substituție hormonală (HRT) ajută la ameliorarea simptomelor. Dar și unele modificări ale dietei pot fi de ajutor.
Când femeile ajung la 40 și 50 de ani, corpul lor începe să reacționeze foarte diferit la alimente – chiar dacă au același tip de dietă pe care au urmat-o ani de zile, ceea ce duce la creșterea grăsimii în jurul taliei pe care femeile o dezvoltă brusc în timpul perimenopauzei. Și având în vedere că metabolismul și corpul nostru se schimbă în această perioadă a vieții, trebuie să se schimbe și alimentația noastră.
Dr. Federica Amati este nutriționist și cercetător științific în cadrul echipei Curia Health și al companiei de nutriție personalizată Zoe. Zoe conduce, de fapt, cel mai mare studiu de nutriție-știință din lume, iar studiul Zoe Menopause, realizat pe mai mult de 25.000 de femei, a constatat că greutatea corporală (măsurată ca IMC) are un impact semnificativ asupra probabilității de a suferi de simptomele menopauzei, inclusiv bufeuri, piele uscată, libido scăzut și schimbări de dispoziție.
Mai mult, datele recent analizate oferă dovezi care arată că dieta poate avea un impact chiar mai mare decât IMC. Așadar, ce ar trebui să mâncăm pentru a ne simți cât mai bine posibil? Scriind în Daily Mail, Dr. Amati sugerează să ne concentrăm pe includerea alimentelor integrale la fiecare masă: frunze verzi, ierburi proaspete, ouă, nuci, legume (gătite sau crude), cereale integrale, fasole (proaspătă, la conservă sau uscată și înmuiată), leguminoase, semințe, fructe întregi și proaspete cu tot cu coajă, pește, carne și produse lactate fermentate, cum ar fi chefirul și iaurtul natural.
Ar trebui să ne gândim și la culoare. „Alimentele viu colorate conțin mai multe substanțe chimice vegetale, cum ar fi polifenolii, care sunt antioxidanți puternici ai naturii și care ne ajută să ne protejăm împotriva impactului negativ al stresului. Fructele de pădure, sfecla roșie, legumele cu frunze închise la culoare (din nou), varza, ciupercile, condimentele, inclusiv turmericul, nucile și fasolea, toate conțin o mulțime de polifenoli.”
Pentru o masă foarte rapidă, Dr. Amati sugerează să adăugați o porție de conserve de pește la niște rucola și năut sau fasole și să împrăștiați niște semințe amestecate. Terminați masa cu un fruct, cum ar fi un măr sau o pară – și fiți atenți la alimentele dulci și la ciocolata cu lapte. În schimb, optați pentru ciocolată neagră bogată în antioxidanți (cel puțin 70% cacao în stare solidă).
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…