Din cuprinsul articolului
În cazul deficienţei de fier sau a imposibilităţii absorbţiei fierului din intestin, medicul poate recomanda administrarea de suplimente de fier şi consumul de alimente bogate în fier, care corectează, de regulă, majoritatea cazurilor de anemii din lipsă de fier.
Pastilele se iau, de obicei, o dată sau de două ori pe zi împreună cu vitamina C (acid ascorbic) sau suc de portocale, care ajută la absorbţia în organism a fierului, tratamentul fiind necesar timp de câteva luni pentru refacerea depozitelor de fier.
Însă carenţa de fier poate fi prevenită şi tratată printr-o alimentaţie echilibrată. Fierul se găseşte atât în produsele de origine animală, cât şi în alimentele vegetale şi, pentru a fi absorbit, fierul are nevoie de vitamina C pentru a-și schimba valența la nivelul stomacului.
Medicii nutriţionişti au realizat o LISTĂ cu cele mai naturale surse de fier:
- Ficat de pasăre, ficat de porc;
- Carne roșie (somon, sturion, vită, vițel, porc, miel, oaie);
- Carne de pasăre, fructe de mare;
- Cereale fortificate cu fier;
- Semințe de quinoa, spirulină, alge;
- Plante cu frunze verzi: spanac, urzici, ștevie, varză, broccoli, salată, ceapă și usturoi verde, pătrunjel, mărar, leuștean;
- Sfeclă roșie;
- boabele de cacao
- Fasole, oleaginoase (nuci, migdale, caju, alune, arahide, semințe, susan);
- Fructe confiate – caise, prune, stafide.
Se recomandă alimente bogate în vitamina C, pentru că favorizează absorbția fierului în organism.
Fierul, rol vital în combaterea infecțiilor și a bolilor
Potrivit statisticilor, o treime din populația globului suferă de carență de fier, o afecțiune des întâlnită mai ales
în rândul femeilor însărcinate și al copiilor cu vârste sub cinci ani.
Consecințele deficitului de fier diferă de la o persoană la alta, însă acestea pot fi asociate unui declin al sănătății și al stării de bine, în general.
Hemoragiile interne duc la lipsa de fier, anemia produsă de administrarea defectuoasă a unor tratamente sau de diete lipsite de fier cauzează niveluri scăzute de fier în sânge.
Chiar și fără anemie, deficitul de fier poate duce la agravarea unei afecțiuni cronice pre-existente și poate contribui la creșterea morbidității și a mortalității. La copii în mod particular, carența de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă și motorie a acestora.
Printre simptomele uzuale ale carenţei de fier se numără oboseala, paloarea, unghiile fragile, pofta de materii non-alimentare precum noroi, lut sau gheață, lipsa capacității de concentrare.