Din cuprinsul articolului
Transpiraţia excesivă poate fi cauzată de diverse afecţiuni endocrine (menopauză, hipertiroidism, diabet, hipoglicemie), dar şi de boli infecţioase şi neurologice sau cadiovasculare.
Vestea bună este că unele alimente pot reduce cantitatea de transpirație produsă de corp, echilibând activitatea glandelor sudoripare.
Astfel, experţii spun că dieta joacă un rol important în reducerea transpirației, explicaţia fiind că anumite alimente nu suprasolicită sistemul digestiv. De asemenea, este recomandat să te orientezi înspre alimente care nu suprastimulează sistemul nervos.
– Apa
– Alimentele bogate în calciu (cum ar fi lactatele)
– Migdalele
– Bananele
– Zerul proteic
– Legumele și fructele bogate în apă (pepenele roșu, strugurii, pepenele galben, broccoli, spanacul, conopida, ardeii grași, castraveții, vinetele, varza roșie, etc.)
– Uleiul de măsline
– Fulgii de ovăz
– Ceaiul verde
– Cartofii dulci
– Dovleacul
Când transpirația excesivă afectează scalpul și fața, se numește hiperhidroză craniofacială. Aceasta poate afecta și palmele, axilele, zona înghinală sau tălpile. Persoanele cu hiperhidroză craniofacială tind să transpire fără un motiv aparent, cum ar fi căldura, exercițiile fizice sau anxietatea, iar transpirația miroase diferit de sudoarea obișnuită a axilelor, de exemplu.
Acest gen de transpirație excesivă poate afecta doar una sau două regiuni ale corpului, în timp ce restul corpului rămâne uscat și răcorit. O astfel de problemă poate face ca persoana afectată să se simtă jenată și, prin urmare, să evite pe cât posibil compania celor din jur. Astfel, poate interfera cu activitățile de zi cu zi, cum ar fi munca, exercițiile fizice sau șofatul.
Transpirația excesivă poate avea impact asupra oricui și poate apărea la orice vârstă, dar persoanele cu hiperhidroză primară au tendința de a prezenta simptome în copilărie sau după ce au ajuns la pubertate. Simptomele hiperhidrozei primare se pot reduce odată cu înaintarea în vârstă, potrivit doc.ro.
International Hyperhidrosis Society consideră următoarele criterii pentru stabilirea diagnosticului de hiperhidroză:
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…