Sari la conținut

Cele mai bune 6 vitamine și minerale pentru creier și sursele lor naturale

Alzheimer
Sursă foto: pixabay
Alzheimer

Vitamine benefice pentru creier. Dieta joacă un rol important în menținerea funcției cognitive în parametri optimi, mai ales în contextul procesului de îmbătrânire.

Cu toate acestea, aportul crescut al anumitor vitamine pentru creier ce au rolul de a potența aportul de nutrienți care susțin creierul îmbunătățesc diferite aspecte ale funcționării cognitive, cum ar fi învățarea și memoria.

Anumite vitamine și minerale contribuie la buna funcționare cognitivă și sunt benefice pentru sănătatea generală a organismului pe termen lung.

Vitamine benefice pentru creier: 1. Vitamina C

Cea mai mare concentrație a acestei vitamine esențiale se găsește în creier, în special în glanda pituitară (400mg/kg). Puteți obține cantități mari din acest puternic antioxidant din fructe citrice și legume verzi.

Vitamina C este importantă în sinteza neurotransmițătorului dopamină, dar protejează și creierul împotriva stresului oxidativ. Deoarece această vitamină nu poate fi stocată în organism, este important să obțineți cantități zilnice adecvate din alimente, în jur de 90 mg pe zi, conform Clinicii Mayo.

Alimentele bogate în vitamina C sunt citricele, ardeii verzi, căpșunile, cartofii, roșiile, varza.

2. Acid folic (B9)

Acidul folic se referă la diferiți compuși cunoscuți sub numele de folați și poate fi obținut din diferite alimente, cum ar fi spanacul, sparanghelul și lintea. Jumătate din rezervele organismului de această vitamină se află în ficat, motiv pentru care afectarea ficatului poate duce la o deficiență a mai multor vitamine cheie B.

Acidul folic joacă, de asemenea, un rol important în sinteza aminoacizilor și formarea țesutului nervos. Metabolismul acidului folic este foarte dependent de aprovizionarea cu alte vitamine din grupul B.

O deficiență a acestei vitamine și a altor vitamine B este asociată cu probleme de dezvoltare la copii. Mai mult, un studiu pe șobolani în vârstă a descoperit cum să îmbunătățești memoria cu suplimente de acid folic timp de 8 săptămâni.

Alimentele bogate în acid folic sunt lintea, năutul, ficatul, sparanghel, varză, conopidă, mazăre.

Vitamine pentru creier
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Vitamine esențiale pentru creier: 3. Magneziu

Magneziul este important pentru conversia multor vitamine B în forma lor activă. Astfel, a lua orice supliment de vitamine pe cont propriu ar fi inutil fără magneziu și alte minerale, deoarece interacțiunea lor este ceea ce face ca creierul să funcționeze.

Potrivit unui studiu, administrarea de suplimente de magneziu la șobolani în vârstă a îmbunătățit memoria de lucru și pe termen lung. Magneziul din membranele celulare este, de asemenea, important pentru transmiterea impulsurilor.

În plus, magneziul și calciul trebuie să fie ambele în cantități ideale în organism pentru a preveni excitabilitatea sistemului nervos. O deficiență a fiecăreia poate duce la probleme neurologice.

Alimentele bogate în magneziu sunt semințele de dovleac, spanacul, migdalele, fasolea neagră, unt de arahide, avocado.

 4. Tiamina (B1)

Vitaminele din grupul B sunt considerate a fi deosebit de importante pentru o bună sănătate a creierului. Tiamina este una dintre multele vitamine B care se găsesc din abundență în creier și țesutul nervos.

Joacă un rol în conducerea impulsurilor nervoase, potrivit unui articol publicat în The Journal of International Medical Research. În plus, o lipsă severă a acestei vitamine poate duce la sindromul Korsakoff, o tulburare cronică de memorie întâlnită cel mai des la alcoolici și cei care suferă de boli precum SIDA.

Alimentele bogate în vitamina B1 sunt carnea, pestele, cerealele integrale, fasolea, orezul.

Vitamine pentru creier: 5. Calciu

Calciul este mineralul esențial pentru funcționarea sănătoasă a creierului. Este un bun mesager al celulelor nervoase, reglează neurotransmisia și controlează excitabilitatea nervilor.

Nivelurile scăzute ale acestui mineral esențial sunt de obicei rare, deoarece organismul are un rezervor mare de acest mineral în oase. Cu toate acestea, unele medicamente pot epuiza nivelurile acestui mineral, ceea ce poate duce la diferite probleme de sănătate.

Alimentele bogate în calciu sunt semințele, brânza, iaurtul, fasolea și lintea, migdalele, verdețurile cu frunze verzi.

6. Zinc

Zincul se găsește în cantități mari în anumiți așa-numiți neuroni care conțin zinc, care se găsesc exclusiv în creierul anterior.

Oamenii de știință nu știu ce rol joacă zincul în menținerea sănătății creierului, dar deficiența acestuia este asociată cu diferite deficiențe neurologice și psihologice. De exemplu, modificări ale homeostaziei zincului au fost găsite la bolnavii de boala Parkinson și de Alzheimer.

Alimentele bogate în zinc sunt semințele de dovleac, carnea de vită și creveții, dar puteți găsi acest mineral și în unele pastile de memorie de top disponibile pe piață.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel