Cele mai bune 5 suplimente pentru sănătatea vezicii urinare, conform medicilor urologi

Cele mai bune 5 suplimente pentru vezica urinară. Pentru oricine caută să-și îmbunătățească starea vezicii urinare, experții dezvăluie vitaminele și suplimentele care ajută la funcționarea urinară optimă.

Vezica urinară este esențială pentru sistemul urinar al corpului, reglând stocarea și eliberarea urinei. La fel cum dieta afectează afecțiunile cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul, joacă, de asemenea, un rol semnificativ în menținerea sănătății vezicii urinare.

Aportul de anumite vitamine și suplimente este, de asemenea, cunoscut pentru menținerea sănătății urinare. De exemplu, o deficiență de vitamina D este adesea văzută ca deficiența de vitamina numărul unu care cauzează probleme ale vezicii urinare. Unii experți indică, de asemenea, vitamina B1 ca un contributor semnificativ.

„Eliminarea băuturilor zaharoase, a cofeinei bogate și a altor iritanti ai vezicii urinare poate îmbunătăți semnificativ tractul urinar, reducând infecțiile și simptomele unei vezici hiperactive”, explică Samuel Mathis, medic de medicină de familie și profesor asistent de medicină de familie, la Universitatea din Texas Medical Branch.

Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cele mai bune suplimente pentru sănătatea vezicii urinare, conform medicilor

1. Vitamina D: O meta-analiză din 2024, realizată de cercetătorii în urologie din China, a legat deficiența de vitamina D cu un risc crescut de vezică hiperactivă și incontinență urinară, sugerând că suplimentele de vitamina D ar putea fi un potențial tratament.

Cu toate acestea, eficacitatea unei astfel de suplimente este încă dezbătută. Un studiu din 2022 a arătat că vitamina D nu a îmbunătățit, în general, simptomele mai mult decât un placebo. Interesant, studiul a mai constatat că bărbații cu niveluri mai scăzute de vitamina D care au luat suplimente au observat o reducere a simptomelor vezicii urinare hiperactive, deși riscul lor de incontinență urinară a crescut. 

2. Probiotice: Probioticele, bacteriile prietenoase care promovează sănătatea intestinului, sunt, de asemenea, vitale pentru menținerea sănătății vezicii urinare și a tractului urinar.

„Recomandăm probioticele tot timpul pentru durerea vezicii urinare și pentru a preveni infecțiile tractului urinar (ITU)”, explică Emily Slopnick, MD, medic urolog la Clinica Cleveland.

Dr. Slopnick sugerează să optați pentru iaurt ca sursă naturală de probiotice în detrimentul pastilelor sau suplimentelor. Cu toate acestea, este esențial să fii selectiv în ceea ce privește alegerea iaurtului. Multe soiuri sunt bogate în zahăr sau conțin îndulcitori artificiali, care pot irita vezica urinară. Dr. Slopnick recomandă să rămâneți cu iaurt simplu, fără grăsimi, ca cea mai bună opțiune pentru valorificarea beneficiilor probioticelor fără potențialele dezavantaje.

3. Extract din seminte de dovleac: Semințele de dovleac, o gustare populară bogată în nutrienți, se găsesc și sub formă de extract pentru a susține sănătatea urinară.

Acest supliment natural îmbunătățește fluxul sanguin al vezicii urinare „prin creșterea nivelului de oxid nitric din sânge”, potrivit dr. Mathis. O astfel de îmbunătățire ajută la reducerea frecvenței urinare, a urgenței și a urinării pe timp de noapte.

Cu toate acestea, este important să fim conștienți de potențialele efecte secundare ale extractului de semințe de dovleac, cum ar fi durerile de cap și scăderea tensiunii arteriale. Cei care iau medicamente pentru tensiune arterială sunt sfătuiți să se consulte cu furnizorul de asistență medicală înainte de a lua acest supliment.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Atenție la efectele secundare

4. Zinc: Zincul este binecunoscut pentru proprietățile sale de stimulare a sistemului imunitar, dar este și unul dintre cele mai bune suplimente pentru sănătatea urinară, deoarece poate reduce riscul de infecții urinare și disconfortul asociat cu acestea.

Cu toate acestea, este important să fiți precauți. „Un studiu a constatat că prea mult zinc poate agrava simptomele urinare și poate duce la spitalizare crescută pentru probleme ale vezicii urinare”, avertizează dr. Mathis.

Pentru beneficii optime fără riscuri, se recomandă o doză zilnică de zinc cuprinsă între 50 și 100 de miligrame.

5. Magneziu: Magneziul, denumit adesea mineralul de relaxare, oferă mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției intestinale și reducerea spasmelor vezicii urinare, care pot ajuta la atenuarea frecvenței și urgenței urinare – nevoia imediată de a urina.

Dr. Mathis recomandă o doză zilnică tipică de 400 de miligrame. Deoarece magneziul influențează regularitatea intestinului, este important să fii conștient de un efect secundar comun: scaune moale.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: