Din cuprinsul articolului
Criza de bilă sau colecistita, cum este cunoscută în termeni medicali, este o afecţiune frecventă în rândul populaţiei, care apar mai ales după mesele îmbelşugate.
Vezica biliară (sau colecistul) este un organ, un mic rezervor ataşat de ficat, conectat la căile biliare. Rolul său este de a stoca bila în perioadele interdigestive, iar în timpul meselor de a o elibera prin căile biliare în tubul digestiv.
Cele mai frecvente simptome care apar în cazul colicii biliare sunt durerile în partea superioara dreaptă a abdomenului, ce pot iradia în spate sau în umărul drept şi pot fi însoţite de greaţă, vărsături bilioase, stare generală de rău, gust amar, de greață, cefalee şi de o serie de simptome din cadrul dispepsiei, cum ar fi balonarea.
Următoarele alimente trebuie evitate în cazul colecistitei acute:
Colecistul (şi ficatul) se pot curăţa uşor de dopurile de colesterol, care sunt solubile în multe substanţe (sucuri de grepfrut, portocale, limonadă, suc de struguri, sucuri de fructe de pădure, ceaiuri de sunătoare, de anghinare, de armurariu sau rostopască etc.)
Are rol de a intensifica funcția hepatică. Infuzie: Pune o linguriță de plantă mărunțită într-o cană cu apă clocotită, lasă timp de 15 minute, bea 2-3 căni pe zi.
Au rol antiinflamator, sedativ. În cazul în care suferi de bila leneșă, încercă un tratament cu gălbenele. Florile echilibrează secreția bilei și ajută la digestie. Timp de trei săptămâni, ia o lingură de tinctură de gălbenele pe care trebuie să o diluezi în apă cu 20 de minute înainte de fiecare masă a zilei.
Infuzie: peste 2 lingurițe de plantă uscată adaugă o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi bea pe parcursul unei zile, înaintea meselor. Infuzia nu e recomandată femeilor aflate în ultima perioadă a sarcinii.
Crește secreția bilei, are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, ușor sedativă. Infuzie: o linguriță de frunze la o cană cu apă clocotită. Bea 2 căni pe zi. Nu se recomandă femeilor care alăptează.
Intensifică procesul de eliminare al bilei. Se consumă sub formă de suc: amestecă o cană de suc proaspăt de ridiche neagră cu o jumătate de pahar cu miere. Ia 3-6 linguri pe zi, între mese. Ridichi rase cu miere: urmează o cură, consumând câteva linguri pe zi, între mese.
Atunci când crizele apar dimineaţa, se recomandă administrarea unei lingurinţe de ulei de măsline cu lămâie înainte de micul dejun. Ulterior, se stă culcat pe partea dreaptă circa 30 de minute. În cazul în care criza nu dispare, se cere ajutorul medicului.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…