Din cuprinsul articolului
Pentru femeile care încearcă să treacă cu grație în etapele ulterioare ale vieții, numărul mare de opțiuni de dietă este amețitor, dar nu toate sunt bune pentru sănătate.
În general, femeile de peste 50 de ani caută diete care să susțină funcția inimii sau creierului, să ajute la controlul simptomelor menopauzei sau să le stimuleze sănătatea generală.
Dietele alese de experți au fost alese pe baza următoarelor criterii: ușor de urmat, adaptabile în funcție de preferințe, nu sunt restrictive, echilibru nutrițional și bazat pe dovezi; Studiile științifice susțin beneficiile dietei pentru sănătate.
Iată 5 dintre cele mai bune diete pentru femeile de peste 50 de ani:
- Dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană este evaluată în mod constant drept unul dintre cele mai sănătoase modele de alimentație pentru aproape oricine, inclusiv pentru femeile de peste 50 de ani. Decenii de cercetare demonstrează că această dietă reduce riscul de apariție a diferitelor boli cronice legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, cancerul și declinul mental
- Cel mai bun pentru sănătatea inimii: dieta DASH
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), bolile de inimă sunt una dintre principalele cauze de deces la femeile de peste 50 de ani.
În plus, ratele de hipertensiune arterială – un factor de risc major pentru boli de inimă – cresc semnificativ după debutul menopauzei, potrivit healthline.com.
Dieta DASH este concepută pentru a preveni și trata hipertensiunea arterială, numită și hipertensiune arterială (6Sursă de încredere).
Se caracterizează prin conținutul său scăzut de sodiu și accent pe alimentele bogate în calciu, potasiu și magneziu, despre care se știe că ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Dieta DASH cuprinde în principal legume, fructe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi, urmate de cantități moderate de cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe, pește și carne de pasăre. Carnea roșie și dulciurile sunt în general descurajate, dar permise ocazional, iar carnea procesată sau curată sunt interzise.
- Dieta Flexitarian
Dieta Flexitarian este un plan semi-vegetarian care este predominant pe bază de plante, dar include ocazional carne, ouă, lactate și pește. În comparație cu alte diete, dieta Flexitarian oferă mai mult fier și omega-3 din alimente precum carnea roșie și peștele. De asemenea, tinde să fie mai mare în calciu – un nutrient important pentru menținerea sănătății oaselor la femeile aflate în postmenopauză.
-
Cea mai bună dietă pentru sănătatea creierului: Dieta MIND
Vârsta și sexul sunt factori de risc primari pentru demență, a cărei prevalență este semnificativ mai mare la femei decât la bărbați. De fapt, aproximativ două treimi dintre persoanele cu boala Alzheimer – cea mai comună formă de demență – sunt femei. Iar dieta Mind a fost creată pentru a reduce riscul bolii Alzheimer, potrivit healthline.com.
Dieta este bazată pe alimente precum cerealele integrale, fructele de pădure, legumele cu frunze verzi, fasolea, uleiul de măsline și peștele gras. Alimentele prăjite, carnea roșie, untul, brânza și dulciurile sunt interzise.
- Dieta se bazează pe mâncare intuitivă
Dieta a fost concepută pentru a-ți reforma mentalitatea alimentară și pentru a construi o relație pozitivă cu corpul tău și cu alimentele pe care le consumi. A fost creat de dieteticieni care susțin că dieta cronică provoacă daune fizice și psihologice.
Mâncarea intuitivă cuprinde 10 principii de bază bazate pe concepte precum a face pace cu alimentele, a-ți onora sănătatea și a-ți face față emoțiilor fără a folosi alimente.
Niciun aliment nu este interzis și nicio regulă nu reglementează dimensiunea porțiilor sau ora mesei. În schimb, scopul este să vă ajute să reînvățați cum să ascultați indicii naturale de foame și sațietate ale corpului, astfel încât să nu mai depindeți de o anumită dietă pentru a vă hrăni mental sau fizic.
Dietele mediteraneene, Flexitarian, DASH și MIND, alături de alimentația intuitivă, oferă o varietate de beneficii pentru inima , creierul și sănătatea generală.