Categories: Știrile zilei

Cele mai bune 10 țări din Europa pentru egalitatea de gen la locul de muncă

Cele mai bune 10 țări din Europa în care să lucrezi ca femeie. Finlanda este cea mai bună țară din UE pentru femei la locul de muncă, a relevat un nou studiu.

Experții în finanțe personale, Finansvalp, au analizat datele Eurostat privind locurile deținute de femei în parlamentele naționale, femeile în funcții de conducere superioară și venitul net mediu în 2022 în funcție de sex în cele 27 de țări membre UE.

Fiecare țară a primit un scor de egalitate de gen din 50 și a fost clasată de la cel mai rău la cel mai bun.

Cele mai bune țări în care să lucrezi ca femeie: 1. FINLANDA

Finlanda a fost în fruntea studiului ca cea mai bună țară pentru egalitatea de gen la locul de muncă.Țara s-a clasat deasupra oricărei alte destinații datorită unui procent ridicat de femei în funcții de conducere la nivel național.

Femeile reprezintă 72,4% din locurile în guvernul național, cel mai mare procent din orice țară din UE.Finlanda s-a clasat, de asemenea, pe locul doi pentru ponderea femeilor în locuri în parlamentul național, cu 46%.

În ciuda unui volum mare de femei care ocupă funcții de conducere în țară, diferența de remunerare între femei și bărbați pare să fie încă o problemă în Finlanda.Venitul net mediu al bărbaților în 2022 a fost de 27.353 EUR, în timp ce femeile au câștigat în medie cu 6,04% mai puțin, cu 25.719 EUR.

2. PORTUGALIA

Portugalia a rămas doar sub Finlanda, ocupând locul al doilea pentru egalitatea de gen la locul de muncă.

În 2022, venitul net mediu în Portugalia a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați, poziționând țara ca singura țară din UE în care lucrătoarele câștigă în medie mai mult. Femeile au luat acasă un venit net mediu de 11.038 EUR, cu 0,53% mai mult decât salariul mediu de 10.979 EUR pentru bărbați.

În timp ce câștigurile anuale au propulsat Portugalia aproape de vârful studiului, țara a avut a șasea cea mai mică pondere a femeilor executive, femeile reprezentând doar 16,9% din directorii la cele mai mari companii cotate la bursă din Portugalia.

Cele mai bune țări în care să lucrezi ca femeie: 3. FRANȚA

Franța a ocupat locul trei în studiul țărilor UE cu cele mai multe locuri de muncă egale între sexe.

Țara a avut un rating ridicat pentru egalitatea de gen, datorită unui procent mare de femei în roluri de conducere în unele dintre cele mai mari companii cotate la bursă. Femeile reprezentau 46,1% din membrii consiliului de administrație la aceste corporații majore, cel mai mare procent din toate țările UE.

Unul din patru directori la aceleași companii sunt femei (29%), pe locul doi după Lituania.

4. SUEDIA

Suedia sa clasat pe locul patru în studiul pentru egalitatea de gen la locul de muncă.

Țara găzduiește cel mai egal parlament din UE. Aproximativ 46,6% din locurile în parlamentul național sunt deținute de femei, mai mult decât orice altă națiune. Suedia are, de asemenea, al patrulea cel mai mare procent de femei executive la marile organizații publice din țară, femeile reprezentând 28,6% din totalul directorilor.

5. OLANDA

Țările de Jos au completat primele cinci țări din UE pentru femeile ocupate. Țara s-a clasat pe locul înalt pentru reprezentarea femeilor în guvernul național (53,6%) și parlamentul național (29%).

În timp ce femeile reprezintă o mare parte din locurile la nivel de guvern și parlament, bărbații tind să câștige în medie mai mult în Olanda. Conform venitului net mediu din 2022, bărbații câștigă cu 5,28% mai mult decât femeile din țară.

Cele mai bune țări în care să lucrezi ca femeie: 6. BELGIA

Belgia găzduiește al șaselea loc de muncă ca egalitate de gen din UE.

Mai mult de jumătate (55%) din locurile din guvernul național al Belgiei sunt deținute de femei, al doilea cel mai mare procent din orice națiune din studiu. Reprezentarea feminină a țării rămâne ridicată și la nivel de parlament, femeile ocupând 42,9% din toate locurile.

Belgia are, de asemenea, pe locul 11 cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați din UE, cu venitul net mediu al bărbaților cu 3,37% mai mare decât al femeilor.

7. DANEMARCA

Danemarca a obținut locul șapte la studiul celor mai bune țări din UE pentru ca femeile să lucreze.

Țara s-a clasat pe locul înalt din cauza faptului că are pe locul 8 cel mai scăzut decalaj de remunerare între femei și bărbați din UE (3,03%) și o mare parte a femeilor în funcții de conducere în întreaga țară.

Tocmai 44,1% din locurile din parlamentul național al Danemarcei sunt deținute de femei, doar Suedia și Finlanda având o rată mai mare în UE. Țara are, de asemenea, a treia cea mai mare rată de femei în consiliul de administrație la cele mai mari companii cotate la bursă (41,4%), chiar sub Franța și Italia.

8. SPANIA, 9. GERMANIA, 10. LITUANIA

Spania, Germania și Lituania au completat primele 10 țări din UE cu cele mai multe locuri de muncă egale între sexe.

Spania și Germania s-au evaluat la nivel ridicat pentru reprezentarea femeilor la nivel de guvern și parlament, în timp ce Lituania a ocupat locul 10 în studiu datorită celei mai mari ponderi a femeilor executive din orice națiune a UE.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

28 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

59 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: