Sari la conținut

Cele mai benefice alimente pentru femeile la menopauză. Compensează estrogenul pierdut și reglează hormonii natural

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentația la menopauză

Știi ce alimente sunt benefice pentru femeile cu vârste peste 40 de ani? Acestea au capacitatea de a compensa pierderile de estrogen și de a echiliba hormonii. 

Reglarea hormonală este un lucru esențial pentru femeile trecute de 40 de ani. Supravegherea medicală este foarte recomandată, iar tratamentul personalizat.

La menopauză pierdem estrogenul, hormonul feminității și acesta poate fi suplinit fie prin substituție hormonală, fie prin alimente și remedii naturale.

Există două categorii de plante care îmbunătățesc balanța hormonală a femeii: plantele care ameliorează patologia aparatului genital feminin și plantele hormonale.

Din prima categorie sunt:

  • Crețișoara
  • Traista ciobanului
  • Coada șoricelului
  • Lipicioasa

Din a doua categorie sunt:

  • Vitexul (progesteronic)
  • Zmeurul
  • Lemnul dulce
  • Anasonul
  • Chimenul (plante estrogenice)

Tratamentul cu plante nu are efecte adverse, însă în tratamentul hormonal trebuie să se ia în calcul și echilibrul emoțional, potrivit medicului Munire Ibran.

În timpul menopauzei, nivelurile de estrogen ale unei femei scad semnificativ, ceea ce poate duce la o serie de simptome, cum ar fi bufeurile, uscăciunea vaginală, insomnie, modificări ale dispoziției și pierderea densității osoase. Deși nu există alimente care pot înlocui complet estrogenul, o dietă sănătoasă poate ajuta la gestionarea simptomelor și la menținerea sănătății generale

Care sunt alimentele estrogenice:

  • Soia
  • Icre
  • Unt
  • Miere
  • Ciocolată
  • Alge
  • Avocado
  • Dovleac
  • Varză
  • Broccoli
  • Spanac
  • Sfeclă roșie
  • Orez brun
  • Ovăz
  • Grâu
  • Fasole
  • Linte
  • Mazăre
  • Năut
  • Cartofi
  • Roșii
  • Rubarbă
  • Ardei
  • Castraveți
  • Țelină
  • Morcovi
  • Semințe de floarea-soarelui
  • Susan
  • Semințe de dovleac
  • Fenicul
  • Anason
  • Gălbenuș de ou
  • Prune
  • Papaya
  • Curmale
  • Pepene galben
  • Pepene verde
  • Piersici
  • Struguri

Potrivit medicului Munire Ibram, analizele hormonale salivare nu doar că dozează bine hormonii, dar ne dau raportul molecular corect între estrogen și progesteron, iar acesta, în perioada de ovulație a femeii, trebuie să fie de o moleculă de estrogen la 200 de molecule de progesteron.

Există și produse din plante cu hormoni naturali, care conțin extracte de zmeur, năpraznic, verbină, chiar și ovule din plante destinate atrofiei vaginale, calmării sindromului premenstrual și îmbunătățirii stării femeii la vârsta menopauzei, care se găsesc la magazinele naturiste.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel