Sari la conținut

Cele două vârste la care corpul uman se schimbă dramatic

corpul uman
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sunt momente în viață în care corpurile noastre se schimbă rapid și nu vorbim doar despre pubertate. Schimbările continuă să apară chiar și la zeci de ani după ce ai crescut două mărimi într-o vară, arată cercetări recente.

Un studiu condus de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford a identificat două puncte la vârsta adultă când corpurile noastre trec printr-o îmbătrânire biologică rapidă.

(Vârsta biologică este o măsură a vârstei bazată pe starea celulelor din corpul fizic, comparativ cu perioada de timp în care ai fost în viață.) Descoperirile au fost publicate în revista științifică Nature Aging.

Cele două vârste critice

În medie, cele două momente la vârsta adultă în care corpul nostru se schimbă dramatic sunt vârsta de 44 și 60 de ani.

Pentru studiu, cercetătorii au evaluat probe de sânge și alte probe biologice de la un grup de 108 participanți cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani la fiecare câteva luni timp de mai mulți ani. Ei au urmărit mii de măsuri biologice:

  • Molecule, inclusiv proteine și metaboliți (care sunt substanțe create atunci când organismul descompune alimentele pe care le consumăm);
  • Microorganisme, cum ar fi bacteriile și alți microbi care trăiesc în corpul nostru, în sistemul digestiv sau pe piele.
Sursă foto: Dango

Cercetătorii au descoperit că numărul acestor molecule și microorganisme din corp s-a schimbat dramatic în cele două momente diferite la vârsta adultă, mai degrabă decât să se schimbe treptat în timp, relevă sursa citată de moneytalksnews.com.

Astfel, s-a constatat că, în jurul vârstei de 40 de ani, majoritatea persoanelor se confruntă cu o serie de schimbpri biologice, inclusiv în privinţa numărului de molecule care au legătură cu:

  • Metabolismul alcoolului, cofeinei și lipidelor (care sunt grăsimi precum colesterolul)
  • Bolile de inimă
  • Piele și mușchi

Riscurile pentru sănătate induse de schimbările biologice după vârsta de 60 de ani

În schimb, în jurul vârstei de 60 de ani, majoritatea persoanelor se confruntă cu o serie de schimbări biologice, inclusiv în privinţa numărului de molecule care au legătură cu:

  • Metabolismul carbohidraților și al cofeinei
  • Bolile de inimă
  • Piele și mușchi
  • Reglarea sistemului imunitar
  • Funcția renală

Cercetătorii atrag atenţia că acest tip de schimbări au legătură cu o serie de schimbări care afectează starea de sănătate, fiind menţionat în special riscul de a dezvolta boli de inimă sau maladia Alzheimer, în cazul persoanelor trecute de 60 de ani.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel