Potrivit statisticilor, 2 din 10 români își pierd viața din cauza tumorilor maligne, în timp ce incidența cancerului în populația din țara noastră este de aproximativ 47.500 de cazuri noi pe an, conform Organizației Mondiale a Sănătății (Cancer Country Profiles, 2014).
Cancerul de sân și cancerul pulmonar sunt cele mai răspândite forme ale maladiei în populația din România, indică studiul Onco Monitor 2014. Același studiu a arătat că un oncolog consultă pe lună, în medie, 40 de paciente cu cancer de sân și 20 de pacienți cu cancer pulmonar. Aceste tipuri de cancer sunt și cele responsabile pentru cele mai multe decese cauzate de această afecțiune.
În România, 17% din totalul deceselor survenite în urma cancerului, înregistrate în rândul femeilor, sunt cauzate de cancerul mamar, iar în ceea ce privește populația masculină, un procent considerabil este cauzat de cancerului broho-pulmonar, respectiv 27.3%4.
Peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate, în timp ce 20% dintre cancerele mamare sunt depistate în stadiile II sau III. Aceeași situație este și în cazul cancerelor de ovar, doar 15% dintre acestea fiind diagnosticate în faze incipiente, ceea ce explică evoluția nefavorabilă și mortalitatea crescută.
Un diagnostic precoce poate fi determinant în lupta împotriva cancerului din punct de vedere al impactului pe care boala îl are atât asupra pacienților, cât și la nivel social.
În acest context, screeningul reprezintă un instrument de bază în depistarea cancerului în stadii incipiente și, coroborat cu progresele în Oncologie, traduse prin diagnosticare moleculară și tratament inovator, pot conduce la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer, precum și a calității vieții acestora.
„Cancerul afectează o populație însemnată a globului și produce peste 8 milioane de decese pe an. De aceea, pentru a reuși reducerea impactului major pe care cancerul îl are la nivel social este nevoie de creșterea conștientizării populației asupra acestei boli, educația populației în ceea ce înseamnă prevenția cancerului, importanța screeningului și a depistării precoce a cancerului, precum și determinarea autorităților, dar și a fiecărui individ în parte să acționeze pentru eliminarea unor decese care pot fi prevenite. Acestea sunt și direcțiile pentru care militează și UICC (Uniunea Internațională de Control al Cancerului). Tocmai de aceea anul acesta sloganul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului este „Noi putem. Eu pot”, pentru a arăta că fiecare colectiv sau individ poate avea o inițiativă și poate acționa pentru micșorarea „poverii” pe care o reprezintă cancerul”, a declarat Dr. Alexandru Grigorescu, Președinte executiv al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.
În data de 4 februarie, în patru centre regionale din țară: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara se desfășoară concomitent o serie de conferințe-dezbatere cu titlul „Pacient informat și responsabil: Noi putem…să ne implicăm. Eu pot…să mă informez”.
Evenimentele fac parte dintr-un proiect mai amplu și își propun să crească gradul de conștientizare asupra problematicii cancerului în România, punând în evidență necesitatea diagnosticului molecular, a screeningului, precum și a accesului pacienților la tratamente inovatoare. De asemenea, medicina personalizată în oncologie reprezintă un element care ar trebui să facă parte din îngrijirea persoanei cu cancer în România.
În context internațional, data de 4 februarie marchează „Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului”, inițiativă a Uniunii Internaționale de Control al Cancerului, susținută, în întreaga lume, prin evenimente care atrag atenția asupra necesității informării opiniei publice în legătură cu factorii care determină apariția cancerelor precum și asupra metodelor prin care prevalența maladiei poate fi ținută sub control.