Sari la conținut

Cele două suplimente alimentare care ar putea preveni cancerul

vitamine si suplimente
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Suplimente benefice

Cele două suplimente alimentare care ar putea preveni cancerul. Conform informațiilor furnizate de Business Insider, dieteticiana și experta în prevenirea cancerului, Cynthia Thomson, a publicat cel mai recent studiu al său luni, care investighează două suplimente alimentare ce ar putea reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului, în special a celui de sân și de colon.

După decenii de cercetare a efectelor suplimentelor asupra zeci de mii de oameni, Thomson a descoperit că o cantitate adecvată de calciu și vitamina D poate avea un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta boli mortale, inclusiv anumite tipuri de cancer. Se estimează că aportul de nutrienți al unei persoane, influențat în mare măsură de dieta sa, contribuie cu aproximativ 30% la riscul de cancer.

Vitamina D și calciu, cele două suplimente alimentare care ar putea preveni cancerul

Studiul ei cel mai recent, publicat în „Annals of Internal Medicine”, a urmărit mai mult de 36.280 de femei aflate la postmenopauză, împărțite aleatoriu în două grupuri: un grup a primit vitamina D și calciu, în timp ce celălalt a primit un placebo, timp de aproximativ șapte ani. În cele din urmă, s-a constatat că aceste suplimente au avut un efect mic, dar măsurabil, în reducerea numărului de decese cauzate de cancer. Cu toate acestea, administrarea suplimentelor nu a fost lipsită de riscuri.

După 22 de ani, cercetătorii au observat o reducere de 7% a deceselor cauzate de cancer în rândul femeilor care au luat suplimente de vitamina D și calciu, în comparație cu cele care nu le-au luat. Mai ales, s-au înregistrat reduceri semnificative în cazul cancerului mamar invaziv (19%) și al celui colorectal (31%).

În ciuda acestor beneficii, femeile care au luat ambele suplimente împreună au prezentat un risc modest, dar măsurabil, cu 6% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă. Cauza acestei creșteri nu este încă clară, însă există suspiciuni că suplimentele de calciu ar putea contribui la calcifierea arterelor.

„Nu aș vrea ca medicii cardiologi să spună «nimeni nu ar trebui să ia suplimente de calciu» sau ca oncologii să spună «toată lumea ar trebui să le ia». Trebuie să analizăm cu adevărat profilurile individuale”, a spus Cynthia Thomson. „Cred că aici ne îndreptăm în medicină. Nu va fi o mărime unică pentru toți” – a precizat ea.

Nu luați suplimente fără a face analize de sânge

Cynthia Thomson, care a fost diagnosticată cu cancer la 40 de ani, spune că a luat în considerare cel puțin trei factori diferiți înainte de a încorpora suplimentele de vitamina D și calciu în dieta sa.

În primul rând, a observat că rezultatele analizelor de sânge au arătat că nivelul de vitamina D era scăzut. Luarea a 400 UI pe zi a ajutat-o să intre în intervalul normal la testele ulterioare, semn că strategia ei funcționează.

Apoi, ea a suspectat că dieta ei, cu înclinație vegană, ar putea fi un pic cam săracă în calciu. (Nu puteți măsura în mod corespunzător nivelul de calciu prin intermediul testelor de sânge, deoarece organismul tinde să reglementeze strâns acest sistem, extrăgând calciu din mușchi dacă nu primește suficient din alimente).

În cele din urmă, argumentul cel mai puternic care a făcut-o să opteze pentru suplimentele de calciu şi vitamina D a fost faptul era mai îngrijorată de istoricul său personal de cancer colorectal decât de orice risc de calcificare a arterelor coronare.

Cynthia Thomson, la fel ca și alți cercetători de renume, spune că, dacă doriți cu adevărat să aveți un impact mare asupra riscului de a dezvolta boli cronice, cum ar fi cancerul, atunci, în primul rând, trebuie să aveți o dietă diversă și sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale și nuci. Aceasta este aceeași strategie pe care o folosesc oamenii longevivi din întreaga lume. „Suplimentele sunt menite doar să completeze neajunsurile unei diete”, a spus ea.

Foarte important este ca suplimentele de vitamine de orice fel să fie luate doar după ce anterior s-a constatat, prin analize de sânge, un deficit în organism. O concentraţie prea mare de vitamine sau minerale în organism poate fi extrem de periculoasă şi poate duce inclusiv la deces.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel