Din cuprinsul articolului
Cele două alimente de bază care prelungesc viața. Vrei să trăiești până la 100 de ani? Expertul care și-a petrecut zeci de ani explorând fenomenul „zonelor albastre” dezvăluie de ce pâinea și fasolea te-ar putea ajuta să trăiești mai mult.
Nu există nicio pastilă miraculoasă sau supliment care să fie „panaceul” longevității. Acesta este părerea lui Dan Buettner, care și-a petrecut zeci de ani descoperind secretele vieții sănătoase printre cei mai vârstnici oameni ai lumii.
Buettner, un cercetător de vârf în domeniul „zonelor albastre”, un explorator și membru al National Geographic, crede că secretul longevității este mult mai simplu – o dietă sănătoasă. Zonele albastre – precum Sardinia din Italia și Okinawa din Japonia – sunt zone geografice în care locuiesc un număr neobișnuit de mulți centenari.
Prin urmare, unii cred că cheia pentru o viață lungă, fără boli, este să copiezi modelele alimentare și de activitate ale oamenilor din aceste zone. Deși conceptul a fost promovat în primul rând acum 20 de ani de Buettner însuși, acesta a explodat de atunci, cu sute de cărți și chiar un documentar Netflix dedicat explorării fenomenului.
Totuși, unii experți pun sub semnul întrebării teoria zonei albastre, spunând că este un „nonsens” și argumentând că Buettner nu are o formare medicală sau de cercetare.
Ceea ce nu este îndoielnic, totuși, este că oamenii din locuri precum Sardinia și Okinawa tind să mănânce puțin diferit…
Fasolea, printre alimentele care prelungesc viața
S-ar putea să te surprindă faptul că nu doar salata stă la baza fiecărei diete de longevitate de pe planetă. Leguminoasele, spune Buettner, ar trebui să fie pe primul loc. Leguminoasele precum fasolea, lintea și mazărea sunt atât de simple de gătit, cât și ieftine. În plus, ele furnizează nutrienți esențiali, fiind pline de fibre și proteine.
„Piatra de temelie a fiecărei diete de longevitate din lume sunt leguminoasele”, a spus Buettner pentru podcastul ZOE Science and Nutrition.
„Și dacă mănânci o cană de legumioase pe zi, probabil că este asociată cu aproximativ patru ani în plus la speranță de viață față de sursele mai puțin sănătoase de proteine.”
El sugerează că alimentele reale care ajută oamenii să trăiască o viață lungă și sănătoasă sunt „alimentele țărănești” și „lucrurile ieftine pe care toată lumea și le poate permite”. În multe țări africane se mănâncă fasole și orez, în timp ce latino-americanii fac fasole și tortilla de porumb și italienii fac paste fagioli, care constă în paste și fasole.
Toate aceste preparate conțin fibre, carbohidrați complecși și aminoacizi, explică Buettner.
Profesorul Tim Spector, dietetician renumit și cofondator al ZOE, explică că fasolea și leguminoasele pot îmbunătăți sănătatea intestinală și, implicit, pot întări sistemul imunitar. Alimentele bogate în fibre hrănesc microbii din intestinele, la fel ca și polifenolii, compușii vegetali cu proprietăți antioxidante. Acești polifenoli îmbunătățesc sănătatea intestinelor, care este vitală pentru un sistem imunitar sănătos, a spus profesorul Spector în cadrul podcastului.
„Dacă poți avea un sistem imunitar sănătos, atunci acel sistem imunitar îți repară corpul continuu, luptă împotriva cancerului incipient, repară celulele, se asigură că trăiești până la o vârstă înaintată prin depistarea timpurie a problemelor”, a spus profesorul Spector. Diversitate
Varietatea este o parte cheie a dietelor pentru persoanele care trăiesc în zonele albastre. Nu sunt spaghetele și tăiețeii care hrănesc aceste națiuni sănătoase, ci condimentele, plantele aromatice și legumele care sunt adăugate în ele, spune profesorul Spector.
De exemplu, în Japonia există sute de soiuri de ciuperci și ceapă, fasole, murături și alte alimente fermentate care adaugă varietate alimentelor lor.
Amestecarea acestui sortiment de ingrediente în supe bogate și tocane este obișnuită în regiunile cu zone albastre. Consumul unei varietăți de alimente înseamnă că ai mai multe șanse să obții diferite vitamine, minerale și nutrienți de care ai nevoie, au spus cei doi experți.
Cea mai longevivă familie din istorie mănâncă în fiecare zi aceeași minestrone plină de o varietate de legume și leguminoase.
Buettner a găsit familia Melis din Sardinia, care avea nouă frați și o vârstă colectivă de 860 de ani, care prepară supă cu trei tipuri de fasole, legume, morcovi, țelină, ceapă, oregano, ardei roșu, cartofi sau orz și ulei de măsline extra virgin.
Alimente fermentate
Brânzeturile ar putea, de asemenea, să stimuleze intestinele și sistemul imunitar. Profesorul Spector explică faptul că multe țări mediteraneene, inclusiv cele care au multe zone albastre, consumă multă brânză de capră, iaurturi și alte produse lactate fermentate.
La fel și în Japonia, produsele fermentate din soia precum tempeh, sosul de soia și miso sunt populare.
Până în jurul anului 1960, oamenii din Sardinia mâncau în mare parte pâine și brânză, a explicat Buettner.
Alimentele fermentate pot îmbunătăți digestia și pot scădea riscul unor boli, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, potrivit ZOE.
Cercetările au arătat, de asemenea, că produsele lactate fermentate precum iaurtul și kefirul pot oferi tulpini bune de bacterii, adăugând diversitate intestinului și ajutând la prevenirea acestor boli, conform unui studiu din 2018 realizat de cercetătorii din Elveția.
Mai puțină carne
Istoric, oamenii care trăiesc în zonele albastre ar consuma carne doar de aproximativ cinci ori pe lună și rar pește, spune Buettner.
Studiile alimentare făcute în toate cele cinci zone albastre în ultimii 100 de ani arată că oamenii din aceste zone nu mănâncă o cantitate mare de carne, a explicat el în cadrul podcastului.
Aproximativ 90% din hrana pe care o mănâncă sunt alimente integrale pe bază de plante.
„Cei cinci piloni ai fiecărei diete pentru longevitate din lume sunt cerealele integrale, grâul, porumbul și orezul, verzs și, desigur, legumele de grădină”, a spus Buettner.
Deși carnea este o sursă bună de proteine, consumul unei cantități prea mari de carne roșie poate crește colesterolul, crescând riscul de boală coronariană, potrivit NHS.
Dar Buettner subliniază că nu trebuie să mănânci carne pentru a fi sănătos. Așa cum au arătat multe zone albastre din întreaga lume, poți obține toate proteinele de care ai nevoie din surse pe bază de plante, precum fasolea și alte leguminoase.
Mesele în familie
Populațiile din zonele albastre preferă să ia masa în familie și petrec de două sau trei ori mai mult timp decât un american mediu la o masă.
Specialiștii consideră că acest lucru contribuie la o digestie mai bună, la capacitatea de a comunica cu ceilalți și la reducerea stresului.
Profesorul Spector adaugă că există studii care arată că stresul mental poate avea un efect fizic asupra corpului și poate crește inflamația, care afectează starea de sănătate generală.