Din cuprinsul articolului
„Algele sunt cea mai bogată sursă de iod, urmate de nuci. Orice mineral este asimilat mai bine de organism dacă provine dintr-o sursă organică. Şi fierul este asimilat mai bine din carne decât din pastile. În plus, iodul din pastile, spre deosebire de cel din alimente, poate fi toxic”, mai spune specialistul. Înlocuiţi sarea obişnuită cu sare marină, cu praf de alge, care detoxifiază organismul şi de iod, şi de cesiu şi de metale grele.
Iodul este prezent în cantităţi foarte mici în corp şi cu toate acestea are un rol crucial în buna funcţionare a tiroidei, o glandă care reglează cele mai importante funcţii ale organismului. În mod normal, necesarul zilnic de iod pentru un adult este de 150 micrograme, pentru copii, de 90-120 micrograme, pentru femei însărcinate, de 200 micrograme, iar pentru sugari de 90 micrograme.
Iodul te protejează de radiații
În anumite zone din țara noastră iodul se găsește în cantitate scăzută în sol, apă și alimente. Aceste zone se numesc endemice sau gușogene și sunt regiuni de deal, subcarpatice, unde frecvența tulburărilor datorate deficitului de iod este mai mare.
Persoanele care trăiesc în zone cu deficit de iod dezvoltă aşa-numita guşă endemică (mărirea glandei tiroide) de la o vârstă foarte fragedă, potrivit medicilor. Guşa poate fi nodulară (cu unul sau mai mulţi noduli tiroidieni), iar acest lucru este uşor de observat prin simpla palpare a zonei gâtului, unde este localizată glanda tiroidă. Prevalenţa guşii este influenţată de vârstă şi de sex şi este mai frecventă la femei.