Din cuprinsul articolului
Tulburarea comună pentru tulburare de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD), care este adesea diagnosticată în copilărie, declanșează simptome de neatenție, hiperactivitate și impulsivitate.
Se estimează că ADHD afectează 3-4% din populația adultă, majoritatea cazurilor rămânând nediagnosticate. Frecvent apărută la copii, tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție poate să apară în jurul vârstei de 6-7 ani și continuă în timpul adolescenței și maturității.
Persoanele cu ADHD pot avea dificultate în controlul comportamentelor impulsive, pot fi excesiv de active sau pot avea probleme în menținerea atenției.
La adulți, hiperactivitatea este mai puțin frecventă, iar simptomele sunt mai subtile, ceea ce le face mai greu de identificat.
Cele 9 semne de ADHD de urmărit la adulți și copii
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție poate fi clasificată în două tipuri de probleme comportamentale: neatenție și hiperactivitate. În timp ce majoritatea oamenilor prezintă simptome ale ambelor maniere, acesta nu este întotdeauna cazul.
Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), cele mai cunoscute simptomele ADHD sunt:
- Probleme de concentrare
- A fi ușor distras
- Dificultate de organizare
- Nerăbdare și neliniștit
- Ți-e greu să stai nemișcat
- Lași sarcinile neterminate
- Depui un efort neobișnuit pentru a rămâne la curent cu lucrurile
- Stima de sine scazută, schimbări de dispoziție, lupta pentru a face față stresului
- Ești impulsiv cu banii, sexul etc
Diagnosticul este pus de un medic psihiatru care evaluează comportamentul pacientului pe o perioadă mai lungă.